Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία ξεμένει από αποθέματα φυσικού αερίου

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Η κρατική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας ESM (Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας) έχει αποθέματα φυσικού αερίου μόνο για σήμερα και δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξουν νέες αγορές. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη θέρμανση, για την οποία ο ESM έχει αναλάβει την υποχρέωση και θα πρέπει να θερμάνει τα νοικοκυριά των Σκοπίων.

Για να γίνει αυτό, η εταιρεία ενέργειας σκοπεύει να αγοράσει φυσικό αέριο για σύντομες περιόδους δύο εβδομάδων η καθεμία, με τις αρχές να διαβεβαιώνουν ότι αυτή η μέθοδος προμήθειας είναι επί του παρόντος καλύτερη, δεδομένων των γρήγορων και μεγάλων αλλαγών στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά.

Επειδή οι μονάδες θέρμανσης δεν διαθέτουν φίλτρα και το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο στην αγορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας απαγόρευσε στις εγκαταστάσεις θέρμανσης να χρησιμοποιούν μαζούτ ή ντίζελ ως καύσιμο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η ESM δήλωσε ότι αγόρασε φυσικό αέριο για να καλύψει την παραγωγή θερμότητας μέχρι το τέλος του μήνα και ότι θα συνεχίσει να κάνει αγορές για μικρότερες χρονικές περιόδους για να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών της ενέργειας.

Το σχέδιο της κρατικής εταιρείας ήταν επίσης να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ντίζελ ως κύρια πηγή ενέργειας για τη θέρμανση των σπιτιών, αν και αργότερα διευκρίνισε ότι αυτή ήταν μόνο μια δοκιμαστική περίοδος δέκα ημερών.

Η επιχειρηματική κοινότητα θέλει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να είναι υπό κρατική ιδιοκτησία

Το Εμπορικό Επιμελητήριο ενέργειας της χώρας ξεκίνησε δημοψήφισμα για την επιστροφή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην κρατική ιδιοκτησία, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γκιόργκι Μανάσκοφ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως είπε, έχει ήδη κατατεθεί πρωτοβουλία στην Κρατική και Κοινοβουλευτική Επιτροπή και έχουν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες 100 υπογραφές. Την 1η Δεκεμβρίου η πρωτοβουλία θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο, όπου πρέπει να λάβει άδεια για τη συλλογή 150 χιλιάδων υπογραφών για την κατάργηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων βάσει του οποίου το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας πωλήθηκε στην ιδιωτική αυστριακή εταιρεία EVN.

«Για να υλοποιήσουμε ανεξάρτητη και σταθερή ενέργεια, είναι πολύ σημαντικό να λύσουμε τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Για να βγούμε από την ενεργειακή κρίση, πρέπει πρώτα να επαναφέρουμε το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην κρατική ιδιοκτησία λόγω των οικονομικών που ανέρχονται σε σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και να βγούμε εκτός της χώρας. Με αυτά τα κονδύλια, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε τα έργα μας στο Chebren και το Galishte και να έχουμε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μας, γεγονός που θα μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε την ενέργεια. Είναι πολύ σημαντικό επειδή αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται επίσης πολλοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί", δήλωσε ο Μανάσκοφ.

Πρόσθεσε ότι στις προθέσεις τους τώρα είναι να ζητηθεί από τη Βουλή της χώρας να ακυρώσει τον Νόμο από το 2004 και έτσι να επιστρέψει αυτόματα το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο κράτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας