Μενού Ροή
Η Βουλγαρία φοβάται πιθανή διακοπή λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

Εάν η Βουλγαρία επιτρέψει άλλες δύο υπερβάσεις των προτύπων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, προειδοποίησε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρόζεν Χρίστοφ.

Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή, επειδή η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια και ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Οι βουλγαρικές αρχές ανησυχούν για τη λειτουργία του σχετικά μικρού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα «Maritsa 3», ο οποίος φέρεται να προκαλεί σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Εξαιτίας αυτού, η Βουλγαρία μπορεί να χάσει το 30% της ενεργειακής της ικανότητας. Η μη συμμόρφωση με τα περιβαλλοντικά πρότυπα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο κλείσιμο όλων των μεγάλων μονάδων άνθρακα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Maritsa», προειδοποίησε ο Ρόζεν Χριστόφ.

Εάν συμβεί αυτό, η Βουλγαρία μπορεί να μετατραπεί από καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε καθαρό εισαγωγέα, αλλά δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια.

Τα στοιχεία από την ενεργειακή δεξαμενή σκέψης Enappsys έδειξαν ότι η Βουλγαρία εξήγαγε καθαρά 6,6 tWh ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τις περισσότερες φορές στη γειτονική Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Το κέρδος για τη Βουλγαρία είναι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή και η βιομηχανία άνθρακα της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να τελειώσουν, φοβούνται οι βουλγαρικές αρχές. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας διαπιστώθηκαν 8 περιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης με διοξείδιο του θείου στην περιοχή του Ντιμιτρόβγκραντ, γεγονός που αποτελεί την αιτία για το κλείσιμο της «Maritsa 3».

Η Βουλγαρία μπορεί να επιτρέψει 24 τέτοιες περιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά έτος και μέχρι στιγμής έχουν ήδη αναφερθεί 23. Εάν υπάρξουν άλλες δύο μέχρι το τέλος του 2022, η παρέκκλιση της Επιτροπής θα μπορούσε να ανακληθεί και αυτό θα ανάγκαζε το κλείσιμο όλων των ανθρακικών μονάδων στην περιοχή.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Ροσίτσα Καραμφίλοβα, δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει επί του παρόντος δύο διαδικασίες παράβασης για την ποιότητα του αέρα – μία για την παραβίαση των κανόνων για το διοξείδιο του θείου και μία για τη ρύπανση από τη σκόνη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζει και παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι αναμενόμενες οικονομικές κυρώσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες. Υπάρχει πιθανότητα το δικαστήριο της ΕΕ να εκδώσει την ανάκληση των παρεκκλίσεων που αφορούν τις προδιαγραφές διοξειδίου του θείου των μεγάλων εγκαταστάσεων στη λεκάνη της Μαρίτσας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (ΑΔΔ) επέτρεψε τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής «Μαρίτσα 3», παρά τις παραβιάσεις που είχαν διαπιστωθεί προηγουμένως. Το επιχείρημα είναι ότι πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία περισσότερων από 200 εργαζομένων.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας