Μενού Ροή
Η Βουλγαρία σχεδιάζει νέο αγωγό φυσικού αερίου με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Βόρειας Μακεδονίας

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας έθεσαν σε δοκιμαστική παραγωγή τον θερμοηλεκτρικό σταθμό (TPP) Negotino, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την ενεργειακή κρίση στη χώρα. Παράλληλα, άρχισαν να συζητούν με την Βουλγαρία την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες ενισχύοντας την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Η θέση σε λειτουργία του TPP Negotino, που δεν λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια, θα γίνει σε δύο φάσεις – στην πρώτη φάση θα τεθεί σε λειτουργία ένας λέβητας ισχύος 90 MW και στη δεύτερη φάση ένας επιπλέον λέβητας με 90 Θα τεθούν επίσης σε παραγωγή MW.

Το TPP Negotino έχει παραγωγική ικανότητα περίπου την μισή του πολύ μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Bitola, που είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι αρχές αναμένουν ότι η θέση σε λειτουργία αυτού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να αναπληρώσει την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας από την εγχώρια παραγωγή.

Η τιμή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη θερμοηλεκτρική μονάδα που λειτουργεί με πετρέλαιο είναι περίπου 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ μικρότερη από την τρέχουσα τιμή του ρεύματος στα χρηματιστήρια.

Νέο αγωγό προτείνει η Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, ο Σύνδεσμος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας (BNGA) πρότεινε ένα νέο έργο – την κατασκευή σύνδεσης φυσικού αερίου Πέτριτς-Στρούμιτσα, το οποίο θα είχε μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια των δύο γειτονικών χωρών.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει φυσικό αέριο μέσω του δικτύου διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας χωρίς τη δυνατότητα συμφωνίας διασύνδεσης μεταξύ των δύο παρόχων, η οποία απομονώνει τους δύο τομείς εμπορίου.

Οι συντάκτες του έργου σημείωσαν ότι στις 11 Δεκεμβρίου 2019 στα Σκόπια, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα για τη σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, όπου η κατασκευή μιας γραμμής διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στη διαδρομή μεταξύ των πόλεων Petrich και Strumica.

Δυτικά Βαλκάνια - Βουλγαρία

Το προτεινόμενο έργο δεν προχώρησε από την προηγούμενη βουλγαρική κυβέρνηση και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Βουλγαρική Εταιρεία Φυσικού Αερίου, η επικείμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Αειφορίας της Βουλγαρίας αποτελεί τη βάση για τη συμπλήρωση της εθνικής υποδομής φυσικού αερίου και ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ένωση Φυσικού Αερίου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας, η έλλειψη σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Αειφορίας και στην Ενεργειακή Στρατηγική της Βουλγαρίας.

Ως εκ τούτου, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα ήταν σημαντικός παράγοντας για την ενοποίηση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Βουλγαρίας, καθώς και μέσο για μεγαλύτερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Σόφιας, Σκοπίων και Πρίστινα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας