Μενού Ροή
Η Βουλγαρία ξεκινά πλήρη διερεύνηση του αγωγού Turkish Stream

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω της Βουλγαρίας θα διερευνηθεί πλήρως ως παράδειγμα εργαλείου διαφθοράς για την επιρροή της Ρωσίας. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ την Πέμπτη 12 Μαΐου.

«Αυτού του είδους το έργο είναι ακριβώς αυτό για το οποίο γίνεται λόγος όταν η διαφθορά χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής από τον Πούτιν», δήλωσε ο Πετκόφ, ο οποίος επέστρεψε από επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη ημέρα.

Σχολίασε ότι οι δυτικοί εταίροι της Βουλγαρίας βλέπουν τη διαφθορά ως βασικό εργαλείο για τον επηρεασμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στα Βαλκάνια.

Το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που διέρχεται από τη Βουλγαρία κατασκευάστηκε πολύ γρήγορα από την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, κόστισε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και πληρώθηκε από τους Βούλγαρους, αν και εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της Ρωσίας να παρακάμψει τις διαδρομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας. Ο αγωγός μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

Στα τέλη Απριλίου, η Gazprom σταμάτησε να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, αλλά οι αρχές της Σόφιας συνεχίζουν τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία. Αρχικά, ο Μπορίσοφ ονόμασε τον αγωγό «Balkan Stream», ώστε να μην φαίνεται ως συνέχεια της διαδρομής μέσω Τουρκίας. Αφού οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στο έργο, ο Μπορίσοφ σταμάτησε να το αποκαλεί Balkan Stream και άρχισε να λέει ότι ο αγωγός αποτελεί μέρος του εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Η κατασκευή του αγωγού πληρούσε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη χωρητικότητά του, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετεί μόνο τη Gazprom, η οποία τον έχει κρατήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου. Μετά την έναρξη λειτουργίας του Turkish Stream στις αρχές του 2021, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας και Ρουμανίας από τον διαβαλκανικό αγωγό φυσικού αερίου. Ένα χρόνο αργότερα, η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Krassen Nikolov | EURACTIV.bg  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας