Μενού Ροή
Και επίσημα από σήμερα σε καθεστώς ενεργειακής κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι θα υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για κήρυξη ενεργειακής κρίσης την Πέμπτη, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ωστόσο, ο Μπεκτέσι είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στο ρεύμα και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και έχει κρατήσει την κρίση υπό έλεγχο προς το παρόν.

"Κάθε μέλος της κυβέρνησης είχε πληροφορίες για αυτό, έχουμε τακτικές συναντήσεις με όλους τους επικεφαλής των ενεργειακών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι δεν σχεδιάζουμε περιοριστικά μέτρα αυτή τη στιγμή". είπε ο Μπεκτέσι.

Διάταγμα έκτακτης ανάγκης

Σε συνεδρίασή της στις 30 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε Διάταγμα για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, όπως δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας, αποσκοπεί στην εναρμόνιση με τις διατάξεις του Νόμου για την Ενέργεια.

«Το διάταγμα για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις κήρυξης κατάστασης κρίσης σε περιπτώσεις καιρικών και φυσικών καταστροφών, ατυχημάτων και διαταραχών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκδόθηκε για συμμόρφωση με τις διατάξεις του Ενεργειακού Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως ανοιχτό και έχει περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά». αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος διατάγματος καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στην αγορά σε συνθήκες κρίσης και εντάσσονται όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά και όχι όπως πριν που εντάσσονταν μόνο οι κρατικές εταιρείες ενέργειας.

«Το προηγούμενο διάταγμα εκδόθηκε το 2012 και δεν εναρμονίζει τις νέες διατάξεις για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη στιγμή υπάρχει επαρκής ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και δεν θα υπάρξει αύξηση η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους». τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το ευρωπαικό ενεργειακό δίκτυο

Η χώρα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα του ENSTO-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς). Ένας από τους λόγους πίσω από αυτό είναι η μη καταχωρημένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Βόρειας Μακεδονίας (MEPSO), όπως είχε γράψει τις προηγούμενες μέρες το EnergyMag.

«Σήμερα και αύριο η MEPSO είναι στην ημερήσια διάταξη, λόγω των ανισορροπιών που δημιουργήσαμε τον περασμένο μήνα. Στη συνέχεια, έχουν το δικαίωμα, ανάλογα με την κατάσταση, να ζητήσουν από το διοικητικό συμβούλιο τα επόμενα βήματα που κρίνουν κατάλληλα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της MEPSO Kushtrim Ramadani.

«Σχετικά με τις προειδοποιήσεις τους, είπαμε ότι αναμένουμε βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο, με τη σειρά τους, απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα που θα συμβούν με την παραγωγή και εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα», σημείωσε ο Ραμαντάνι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας