Μενού Ροή
"Κάρβουνο με ηλεκτρικό ρεύμα" θέλουν να ανταλλάξουν Β. Μακεδονία και Κόσοβο

Σκόπια του, Bojan Stojkovski

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενεργειακής Εταιρείας του Κοσσυφοπεδίου (KEK), Nagip Krasniqi, είπε ότι οι αρχές θα ανακοινώσουν σύντομα διαγωνισμό για την πώληση άνθρακα και ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμφωνία, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Pristina KTV, ο Krasniqi δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών για ανταλλαγή άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τελικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Krasniqi, αυτό οφείλεται στην υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.

«Έχουμε μιλήσει με τους ηγέτες της Ενεργειακής Εταιρείας της Βόρειας Μακεδονίας για τη δυνατότητα ανταλλαγής άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε πολλές ευκαιρίες να πραγματοποιήσουμε αυτή την ανταλλαγή, επειδή έχουν επίσης μεγάλες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίζονται και μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον. Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι να δημοσιεύσουμε έναν διαγωνισμό για την πώληση άνθρακα και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να έρθουν και να αγοράσουν άνθρακα από εμάς», είπε ο Krasniqi.

Ο επικεφαλής του ΚΕΚ πρόσθεσε επίσης ότι τα κριτήρια του διαγωνισμού έχουν καθοριστεί, αλλά αργότερα «η αγορά θα αποφασίσει ποια θα είναι η τιμή πώλησης» του άνθρακα του Κοσσυφοπεδίου.

«Σχετικά με την ανταλλαγή, δεν έχουμε κάνει καμία συμφωνία, γιατί επί του παρόντος δεν έχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Krasniqi, προσθέτοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να μην είναι έτοιμο να εξάγει μεγάλες ποσότητες άνθρακα.

Διέψευσε τους ισχυρισμούς σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι υπήρχαν αιτήματα για εισαγωγή άνθρακα από τη Σερβία.

«Ο εξοπλισμός μας και όλες οι υποδομές δεν είναι έτοιμα για εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα, αλλά υπάρχουν απαιτήσεις στην αγορά λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Εμείς ως εταιρεία δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα από κανέναν από τη Σερβία που θα έψαχνε για άνθρακα», πρόσθεσε ο Krasniqi.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας