Μενού Ροή
Νέο χωροταξικό στην Ρουμανία επιτρέπει φωτοβολταικά σε αγροτική γη μικρότερης παραγωγικότητας

Το ρουμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα μια τροποποίηση του νόμου περί κτημάτων αριθ. 18/1991 που θα μπορούσε να άρει τους ρυθμιστικούς φραγμούς στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γεωργική γη.

«Οι νέες διατάξεις δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί σύντομα», δήλωσε στο περιοδικό pv η Mihaela Nyerges, συνεργάτης στη ρουμανική δικηγορική εταιρεία Vlăsceanu, Nyerges and Partners. «Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και στάλθηκε στον Ρουμάνο πρόεδρο για δημοσίευση, η οποία δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες. Μετά τη δημοσίευσή του, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες από τη δημοσίευσή του.»

Που θα δημιουργούνται

Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την απευθείας ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, αιολικών, έργων βιομάζας, βιοαερίου, αποθήκευσης και σταθμών μετασχηματισμού σε αγροτική γη μικρότερης παραγωγικότητας. Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη έχει απαγορευτεί σε τέτοιες τοποθεσίες. Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι τέτοια γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έργα διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Οι οικοδομικές εργασίες επιτρέπονται εδώ και καιρό μόνο σε τοποθεσίες που είναι εγγεγραμμένες ως οικοδομήσιμες εκτάσεις.

«Αν και υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, καμία από αυτές δεν ισχύει για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο Nyerges. «Ο νέος νόμος ανοίγει κυρίως το δρόμο για τα αγροβολταϊκά έργα και επιλύει ορισμένες από τις αδειοδοτήσεις που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές».

Για παράδειγμα, η έγκριση ενός σχεδίου ζωνικής πολεοδομίας (PUZ) για την αλλαγή των χερσαίων προορισμών σε intra-muros δεν θα είναι πλέον απαραίτητη.

Δημοφιλές περιεχόμενο

«Αντίθετα, θα πρέπει να διεξαχθεί ειδική διαδικασία για την αλλαγή της κατηγορίας γης από γεωργική σε οικοδομήσιμη γη», είπε. «Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία είναι σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με το PUZ, καθώς οι αρχές θα πρέπει να εκδώσουν την έγκρισή τους εντός 45 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, διαφορετικά η αίτηση θεωρείται σιωπηρά εγκεκριμένη».

Χαμηλότερα τέλη

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης χαμηλότερα τέλη αδειοδότησης για φωτοβολταϊκά έργα στην περίπτωση εφαρμογών διπλού συστήματος.

«Σε περίπτωση εφαρμογής διπλού συστήματος, η αλλαγή της κατηγορίας γης από γεωργική σε οικοδομήσιμη δεν θα ισχύει πλέον για ολόκληρη τη γη που διατίθεται στο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα γης που δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς. », είπε ο Nyerges. «Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών έργων, αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μια δομή υψηλότερου πυλώνα επιτρέπει γεωργικές δραστηριότητες/βοσκή ζώων κάτω από τα πάνελ και ως εκ τούτου, επηρεάζεται μια πολύ χαμηλότερη επιφάνεια γης».

Ο νέος νόμος ισχύει μόνο για τοποθεσίες έκτασης έως 50 εκταρίων.

«Αυτός ο περιορισμός μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά των φωτοβολταϊκών έργων, καθώς το υψηλό κόστος σύνδεσης μπορεί να είναι εμπορικά αποδεκτό μόνο σε περίπτωση υψηλής χωρητικότητας έργου, η οποία απαιτεί μεγάλη επιφάνεια», είπε, σημειώνοντας ότι ο νέος νόμος θα ισχύει μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

«Η ιδέα πίσω από την προθεσμία του 2026 ήταν να τονωθούν οι επενδύσεις σε δυναμικότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διάρκεια του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-27), προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ. Από αυτή την άποψη, μετά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, ο κλάδος περιμένει με ανυπομονησία το Ταμείο Εκσυγχρονισμού που αναμένεται, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, να είναι προσβάσιμο από αυτό το φθινόπωρο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας