Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

BALKAN DESK

Το energymag στη Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλοι δήμοι δημιουργούν ενεργειακές κοινότητες για φτηνότερο ρεύμα

φθηνότερη ενέργεια
Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Αρκετοί δήμοι στη Βόρεια Μακεδονία αρχίζουν να στρέφονται στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Ο δήμος Centar στην πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι άνοιξε εταιρεία για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο δήμαρχος του δήμου Centar, Goran Gerasimovski, δήλωσε ότι με την υλοποίηση αυτού του έργου, ο δήμος στοχεύει να είναι ενεργειακά ανεξάρτητος και αυτοσυντηρούμενος και οι φυσικοί πόροι και οι δυνατότητες θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξή του.

“Θα χρησιμοποιήσουμε την εξοικονόμηση από το χαμηλότερο κόστος των λογαριασμών και τα κεφάλαια από την πώληση πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας για νέες ενεργειακές προσόψεις, περισσότερο πράσινο, λύσεις υποδομών και έργα που θα ωφελήσουν τους πολίτες”, επεσήμανε ο Γκερασιμόφσκι.

Η εμπορική εταιρεία αναμένεται επίσης να επιτρέψει τη διευκόλυνση της διαδικασίας εγκατάστασης μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσιες εγκαταστάσεις όπως δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, αστικές κοινότητες και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του δήμου.

Ο δήμος αναμένει επίσης να εγκαταστήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2,44 μεγαβάτ, με τη συνολική επένδυση για εγκατάσταση να αναμένεται να ξεπεράσει το 1.750.000 ευρώ.

Ένας άλλος δήμος που στρέφεται στα σχέδια να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πόλη Πρίλεπ που βρίσκεται στα νότια της χώρας και η οποία σχεδιάζει να εκδώσει δημοτικά ομόλογα αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή κεφαλαίων για τέσσερα έργα.

Τρία έργα αφορούν τη διευθέτηση των υποδομών της πόλης και το τέταρτο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η πόλη του Πρίλεπ σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το Πρίλεπ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους δήμους στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους και το ομόλογο θα προσφερθεί στην αγορά κινητών αξιών. Η τοπική αυτοδιοίκηση πιστεύει ότι θα υπάρξει επαρκές ενδιαφέρον κυρίως από συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία και ότι θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων.

Διαβάστε επίσης

UNABOMBER

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.  Ο διαγωνισμός του...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Αλέξανδρου Μπαρότσι Τον χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή. Ο ήπιος καιρός και η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα δημιούργησαν...

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Ίναχου Λάζου*, Βρισκόμαστε 3 εβδομάδες πριν τις δεύτερες εκλογές και το κύριο επίδικο δεν είναι η διατηρήσιμη ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, η...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ενδεχόμενης παράτασής...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE