Μενού Ροή
Οι νέοι τεχνικοί κανόνες για την αποθήκευση ενέργειας που αποφάσισε η Ρουμανία

Η ρουμανική κυβέρνηση δημοσίευσε νέους τεχνικούς κανονισμούς για την αποθήκευση ενέργειας με στόχο να την αναπτύξει έντονα τα επόμενα χρόνια. 

«Μέχρι στιγμής, δεν υπήρχαν τεχνικές παράμετροι για το τι θα έπρεπε να τηρούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης», δήλωσε στο περιοδικό pv ο Daniel Vlasceanu, συνεργάτης στη ρουμανική δικηγορική εταιρεία Vlăsceanu & Partners . «Το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις τεχνικές πτυχές απλώς δεν υπήρχε. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα συστήματα αποθήκευσης που έχουν εφαρμοστεί για μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά έργα – ούτε δίπλα σε υπάρχον σταθμό παραγωγής ενέργειας, ούτε σε αυτόνομη βάση».

Είπε ότι οι νέοι κανονισμοί θα πρέπει να βοηθήσουν τους επενδυτές, καθώς θα γνωρίζουν τώρα τι εξοπλισμό να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν. «Φυσικά, χρειάζονται πολλά περισσότερα για να προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική υπόθεση», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες

Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν τέσσερις κατηγορίες έργων με ισχύ μεταξύ 800 kW και 1 MW, μεταξύ 1 MW και 5 MW, μεταξύ 5 MW και 20 MW και άνω των 20 MW.

« Πριν από λίγα χρόνια, μόλις εμφανιζόταν το δεύτερο κύμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , υπήρχαν ερμηνείες ότι οποιαδήποτε πρόσθετη χωρητικότητα αποθήκευσης θα έπρεπε να συνυπολογιστεί έναντι της χωρητικότητας που επιτρέπεται βάσει της άδειας τεχνικής σύνδεσης ( ATR )», εξήγησε ο Vlasceanu. . «Είναι πλέον σαφές (από πολλές διατάξεις που διαδίδονται βάσει της νέας νομοθεσίας ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν να προστεθούν σε ένα έργο που έχει ήδη λάβει ATR, ή ακόμα και πιστοποιητικό σύνδεσης, χωρίς τροποποίηση της επιτρεπόμενης χωρητικότητας.»

Για εγκαταστάσεις μικρότερες από 800 kW, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες συστημάτων αποθήκευσης θα έχουν απροσδιόριστες εξαιρέσεις. Οι νέοι κανόνες για την αποθήκευση ακολουθούν μια σειρά νομοθετικών αλλαγών με στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Περιλαμβάνουν μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για οικιακή ηλιακή ενέργεια, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης  για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε γεωργική γη και νέες διατάξεις για την απλούστευση της διαδικασίας σύνδεσης στο δίκτυο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγέθους κάτω των 10,8 kW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας