Μενού Ροή
Οριστικά στη ΔΕΗ ο υδροηλεκτρικός σταθμός Cebren

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Νάσερ Νουρεντίνι δήλωσε ότι οι αρχές έχουν λάβει «αποδεκτή προσφορά» για τη διαδικασία ανάθεσης παραχώρησης για τη χρήση των υδάτων του ποταμού Crna Reka (Μαύρος Ποταμός) για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για την κατασκευή και διαχείριση του HPP Cebren σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM, ένα έργο για το οποίο η διαδικασία ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου 2020 με την έκδοση Κυβερνητικής Απόφασης, έληξε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή του διαγωνισμού, υπήρχαν δυο προσφορές - της κοινοπραξίας ΔΕΗ και του ομίλου Archirodon από την Ελλάδα και της EDF από τη Γαλλία.

Ο Νουρεντίνι ενημέρωσε ότι από τις δύο προσφορές, η προσφορά της ελληνικής κοινοπραξίας είναι αποδεκτή και η προσφορά της γαλλικής εταιρείας EDF είναι μη δεσμευτική προσφορά και δεν έχει υποβληθεί η απαιτούμενη τραπεζική εγγύηση.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον τομέα της ενέργειας. Θέλω να τονίσω ότι στην όλη διαδικασία, εμείς ως Κυβέρνηση δεσμευτήκαμε στο μέγιστο για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, μετά από 13 ανεπιτυχείς προσπάθειες σε 20 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδιάσαμε καλά τις συνθήκες και ακούσαμε τις ανάγκες των αιτούντων. Αυτή είναι μια διαδικασία την κατάλληλη στιγμή και ως χώρα είμαστε έτοιμοι για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του έργου. Αυτοί οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα παρέχουν ισορροπημένη ενέργεια και το έργο θα υλοποιηθεί ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου ο δημόσιος εταίρος θα είναι ο ΕΜΣ της JSC», δήλωσε ο Nuredini.

Μετά την περίοδο αξιολόγησης, η οποία διαρκεί 60 ημέρες, αναμένεται η υπογραφή της Συμφωνίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Η πρώτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2028-2029. Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).

"Οι υποχρεώσεις στον τομέα των επενδύσεων βαρύνουν πλήρως τον ιδιωτικό φορέα", πρόσθεσε ο Nuredini.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας