Μενού Ροή
Πακέτο μέτρων στήριξης δρομολογεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εισήγαγε τη Δευτέρα μια νέα δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στην κρίση της ενέργειας και του κόστους ζωής που πλήττει την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι η κατάσταση δεν εντοπίζεται μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, ή την περιοχή, αλλά επηρεάζει τους πολίτες σε όλη την ήπειρο. Σύμφωνα με το νέο πακέτο, περίπου 42.000 πολίτες θα λάβουν 3.000 δηνάρια (48,70 ευρώ) κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ για να τους βοηθήσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

«Το βασικό μήνυμα σήμερα είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε κανέναν και δεν θα τον αφήσουμε μόνο του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μαζί», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Το πακέτο έχει αξία 350 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για αγρότες και επιχειρήσεις. Περίπου 52 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε όσους εργάζονται στη γεωργία.

«Κάναμε βαθιές διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες, εργοδότες, εμπορικά επιμελητήρια και συνταξιούχους, στην επιστήμη,… Ολοκληρώσαμε τα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά από σήμερα θα εργαστούμε ακόμη πιο αφοσιωμένα για να ξεπεράσουμε την κρίση. Ενεργούμε αποφασιστικά και λαμβάνουμε μέτρα που αμβλύνουν την κρίση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το πακέτο μέτρων έρχεται μετά από έντονες συναντήσεις μεταξύ των ηγετών την περασμένη εβδομάδα, λόγω των φόβων ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να παραλύσουν τη χώρα αυτόν τον χειμώνα.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δίωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, αλλά δήλωσε ότι δεν έκαναν πολλά για να ανακουφίσουν τους φόβους. Συγκεκριμένα τόνισε την εξάρτηση από τα τρία μπλοκ της REK Bitola και τη συνεχιζόμενη απόδοση διαφόρων υδροηλεκτρικών σταθμών, η οποία, όπως είπε, είναι «δύσκολο να πραγματοποιηθεί».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας