Μενού Ροή
Πιέσεις από τους βιομηχάνους της Βόρειας Μακεδονίας για φθηνότερο ρεύμα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Βόρειας Μακεδονίας αναμένει από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της για φθηνότερο ρεύμα για τις εταιρείες.

Ο προϊστάμενος του τμήματος, Τραϊανός Αγγελόφσκι, δήλωσε ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες του Επιμελητηρίου υπέβαλαν τα έγγραφα για την επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη συμβάσεις.

Η Κρατική Επιθεώρηση Αγοράς (DPI) της χώρας ενημέρωσε ότι διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι σε σχέση με τις αποφάσεις για τις τιμές στα ράφια των αγορών και ότι υποβάλλεται έκθεση στο Συμβούλιο Επιθεώρησης και στην Κυβέρνηση σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τον Αγγελόφσκι, είναι λογικό ότι εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα υπάρξει επίσης μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις ίδιες τις εταιρείες.

Νωρίτερα, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι 235 εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια και ότι οι εταιρείες αναμένεται να μειώσουν τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, διαφορετικά θα ακολουθήσει πάγωμα των τιμών.

Ο πληθωρισμός δεν θα σοκάρει τους πολίτες, διαβεβαιώνουν αξιωματούχοι

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Μπεκτεσι δήλωσε ότι ο πληθωρισμός δεν θα «σοκάρει» πλέον τους πολίτες, τονίζοντας ότι οι επιθεωρητές του DPI θα «πειθαρχήσουν» τους εμπόρους ώστε να μην υπάρχουν καταχρήσεις.

Ο Μπεκτεσί αναφερόμενος στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει δραστική αύξηση από το 2023 και ότι "μπορεί να υπάρξει ακόμη και μείωση".

«Δεν θα υπάρξει δραστική αύξηση των τιμών από την 1η Ιανουαρίου, ενώ είναι επίσης πιθανές καθοδικές κινήσεις. Όλα εξαρτώνται από το τι θα καθορίσει η Ρυθμιστική Επιτροπή αφού γίνουν οι κατάλληλες αναλύσεις και προβλέψεις και σύμφωνα με αυτό, εάν είναι απαραίτητο, θα ληφθεί η κατάλληλη απόφαση από την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας και τις συζητήσεις που θα έχουμε στο Οικονομικό Συμβούλιο, μπορώ να πω ότι η κρίση δεν θα βαρύνει τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τους μικρούς καταναλωτές. Ό,τι κι αν συμβεί στην παραγωγή του ESM, ό,τι κι αν συμβεί στο ενεργειακό σύστημα, οι πολίτες δεν θα πληρώσουν ποτέ περισσότερα από αυτά που πληρώνουν σήμερα", σημείωσε ο Μπεκτέσι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας