Μενού Ροή
Πομπέο: Η Βουλγαρία μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο

Η Βουλγαρία έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της ως ενεργειακό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Τετάρτη 31 Αυγούστου στη Σόφια.

Μίλησε σε διάλεξη που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Βουλγαρίας (KRIB) για το θέμα αυτό: «Η γεωπολιτική σημασία της Βουλγαρίας: Μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι δυνατότητες της Βουλγαρίας ως περιφερειακού ενεργειακού ηγέτη».

Σύμφωνα με τον Πομπέο, η απάντηση στο ζήτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας βρίσκεται στην ίδια τη Βουλγαρία, μεταξύ άλλων μέσω των δυνατοτήτων του σχιστολιθικού αερίου.

Σύμφωνα με τις γεωλογικές μελέτες της αμερικανικής εταιρείας Direct Petroleum, η Βουλγαρία διαθέτει κοιτάσματα τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, με ένα μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων αυτών να είναι σχιστολιθικό αέριο. Παράλληλα, οι ετήσιες ανάγκες της Βουλγαρίας είναι 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα κοιτάσματα επαρκούν για τουλάχιστον 1.500 χρόνια. Η Gazprom σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία στα τέλη Απριλίου και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει από πού θα προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες για το χειμώνα.

Πριν από οκτώ χρόνια, το βουλγαρικό κοινοβούλιο έθεσε βέτο στην εξόρυξη και εξερεύνηση σχιστολιθικού αερίου υπό την πίεση κινημάτων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων φιλορωσικών ομάδων.

«Οι σύγχρονες τεχνολογίες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου είναι πολύ καθαρότερες από το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο Πομπέο. Προέτρεψε τους Βούλγαρους να μην επιτρέψουν σε λίγους κακώς πληροφορημένους ακτιβιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν επιχειρήματα που δεν βασίζονται σε γεγονότα, να καταστρέψουν το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει αλλάξει και είναι ένας από τους πιο συνεπείς Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά η ηγεσία των ΗΠΑ έχει αλλάξει.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απαρίθμησε μια σειρά από δηλώσεις και πράξεις του Πούτιν που δείχνουν ότι εργάζεται εναντίον της Δύσης, από τη δήλωσή του το 2005 ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του κόσμου μέχρι την εισβολή στη Γεωργία το 2008 , την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021 ήταν άλλο ένα πράσινο φως για τον Πούτιν να προχωρήσει με τα σχέδιά του να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πομπέο.

Το μεγάλο όπλο της Ρωσίας δεν είναι ο στρατός, ο οποίος αποδείχθηκε πιο αδύναμος από ό,τι αναμενόταν, αλλά η ενέργεια, η οποία επιτρέπει στο Κρεμλίνο να ασκεί επιρροή, είπε ο Πομπέο. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, πιστεύει ο Πομπέο, είναι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακή ανεξαρτησία τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη, αλλά για το σκοπό αυτό απαιτούνται απορρυθμίσεις στον τομέα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας