Μενού Ροή
Ποιες Βαλκανικές χώρες συνδέουν τα τιμολόγια του ρεύματος με την κατανάλωση

Οι ενεργειακές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του EnergyMag στην Βόρεια Μακεδονία Bojan Stojkovski, είναι έτοιμες να εισαγάγουν μεγάλες αλλαγές στο τρέχον σύστημα τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο βρίσκεται τώρα στην τελική φάση σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (ERC).

Ο πρόεδρος του ERC Marko Bislimoski ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές σχεδιάζουν να εισαγάγουν διαφορετικά τιμολόγια με βάση την κατανάλωση , με βάση την ανάλυση της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η μέση τιμή στην οποία πωλείται το ρεύμα φέτος είναι 240 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα, ή αρκετές φορές ακριβότερη από ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το 53% των πολιτών θα έμπαινε στο ακριβό τιμολόγιο και το 47% στο φθηνό.

Μετά την ανακοίνωση του ERC ότι οι πολίτες που ξοδεύουν περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, οι απόψεις των ειδικών στη χώρα διίστανται. Σύμφωνα με πολλούς από αυτούς, το σύστημα ακούγεται ήδη πολύ μπερδεμένο, με πολλές ελλείψεις και ασάφειες, σε βάρος των πολιτών.

«Το νέο τιμολόγιο για τον υπολογισμό της κατανάλωσης ρεύματος θα προκαλέσει πονοκεφάλους στα νοικοκυριά. Οι αρχές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές κατά τον καθορισμό των ορίων για τις κιλοβατώρες που δαπανώνται, ώστε να μην επηρεαστούν όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Προτού εισαχθεί αυτό το σύστημα, ο πληθυσμός θα πρέπει να εξοικειωθεί με όλες τις λεπτομέρειες του και να μην δοθεί ξαφνικά ένα νέο βιβλίο κανόνων», επισημαίνει στο EnergyMag η ενεργειακή ειδικός με έδρα τα Σκόπια Irena Cackova.

Παραδείγματα από την περιοχή

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι μόνες χώρες στην περιοχή με ξεκάθαρη σύνδεση των τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια με την κατανάλωση. Η Σερβία χρησιμοποιεί το σύστημα για περισσότερα από 15 χρόνια, ενώ το Κοσσυφοπέδιο παρουσίασε το νέο μοντέλο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Το Μαυροβούνιο εφαρμόζει το ίδιο σύστημα μόνο σε ένα από τα 4 πακέτα που προσφέρονται, και η Αλβανία σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ένα παρόμοιο σύστημα, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπάρχει μια πράσινη, μπλε και κόκκινη ζώνη στη Σερβία - η πράσινη περιλαμβάνει τους καταναλωτές που καταναλώνουν τις λιγότερες - έως 350 κιλοβατώρες το μήνα, το μπλε από 350 έως 1.600 και το κόκκινο πάνω από 1.600 κιλοβάτ.

Τα μπλοκ τιμολόγια ισχύουν τόσο για φθηνή όσο και για ακριβή κατανάλωση, με τη διαφορά μεταξύ ακριβής και φθηνής τιμής να είναι 4 έναντι 1, δηλαδή το ακριβό κόστος 4 φορές περισσότερο από το φθηνό.

Στο Κοσσυφοπέδιο

Στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν δύο κατηγορίες - έως 800 κιλοβατώρες και πάνω από 800 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνονται το μήνα. Η αναλογία μεταξύ ακριβού και φθηνού είναι όπως αυτή στη Βόρεια Μακεδονία ή 2 προς 1.

Η Αλβανία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής μπλοκ τιμολόγησης, με 2 ζώνες - έως 700 κιλοβατώρες, μία και περισσότερες από 700 ζώνες δευτερολέπτων. Στο Μαυροβούνιο, ο καθολικός προμηθευτής προσφέρει 4 πακέτα, βασικό, μπλε, κόκκινο και πράσινο, και υπάρχουν μπλοκ τιμολόγια μόνο για το μπλε, όπου οι καταναλωτές που έχουν μετρητή διπλής χρέωσης χρησιμοποιούν μία τιμή έως 150 κιλοβάτ σε ακριβό και 150 σε φθηνό τιμολόγιο .

Ο Μπισλιμόσκι του ERC πρόσθεσε επίσης ότι συντάσσεται νέο εγχειρίδιο κανόνων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αν θα υπάρχουν 3 ή 4 ζώνες, ούτε για ποια κατανάλωση θα καλύπτονται οι πολίτες.

Προς το παρόν, είναι ξεκάθαρο ότι από τις αρχές Ιουλίου όλα τα νοικοκυριά στη Βόρεια Μακεδονία θα πληρώνουν το ρεύμα σε υψηλότερες τιμές, σε όποια ζώνη κι αν εισέρχονται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας