Μενού Ροή
Πως η Βόρεια Μακεδονία θωρακίζει το ηλεκτρικό της μέλλον

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Το 2022, ο ESM (Ηλεκτροπαραγωγικοί Σταθμοί της Βόρειας Μακεδονίας) αντιμετώπισε την πρόκληση της διαχείρισης δύο μεγάλων κρίσεων – της κρίσης με την ηλεκτρική ενέργεια και της κρίσης με τη θερμική ενέργεια, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Βάσκο Κοβατσέφσκι στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του.

«Το 2022 έχουμε αυξήσει την παραγωγή κατά 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το σχέδιο για το 2023 είναι να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Καταφέρνουμε να θέσουμε σε λειτουργία όλες τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από την αγορά ακριβού ρεύματος. Η εγχώρια παραγωγή είναι η φθηνότερη και γι' αυτό την αυξάνουμε. Επιπλέον, σε περιόδους κρίσης μειώνουμε σημαντικά το κόστος παραγωγής και το μη παραγωγικό κόστος. Έτσι, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλότερη για τους πολίτες και τις μικρές επιχειρήσεις», τόνισε ο Kovachevski.

Επαρκείς ποσότητες

Σύμφωνα με τον ίδιο, το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία έχει δείξει ότι μπορεί να παρέχει επαρκείς ποσότητες άνθρακα, μαζούτ και φυσικού αερίου.

«Έχουμε σταθερά συμβόλαια για την αγορά ενέργειας, καθώς και για άλλες ανάγκες για την παραγωγική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ανταποκριθήκαμε σε όλα τα καθήκοντα της κυβέρνησης. Παρέχουμε 100 τοις εκατό ηλεκτρική ενέργεια για πολίτες και μικρές επιχειρήσεις, και προμηθεύουμε επίσης νοσοκομεία, σχολεία, εταιρείες ύδρευσης, εγκαταστάσεις τροφίμων, καθώς και τα περισσότερα ζωτικά ιδρύματα της χώρας με φθηνότερη ενέργεια», σημείωσε ο Κοβάτσεφσκι.

Αναφερόμενος στη θερμική ενέργεια για την πρωτεύουσα των Σκοπίων, ο Kovachevski εκτιμά ότι ο ESM χειρίζεται με επιτυχία την παροχή των απαραίτητων πόρων και την παράδοση θερμικής ενέργειας.

Τα έργα

Εκτός από την τρέχουσα κρίση, πραγματοποιούνται παράλληλα επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος κρατικός φωτοβολταϊκός σταθμός στο Oslomej και κατασκευάζονται άλλα δύο με ιδιώτες εταίρους από το εξωτερικό. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο TPP Bitola, στο Tikvesh, στο Mavrovo και σε άλλες τοποθεσίες, είπε.

«Η χωρητικότητα του Wind Park στο Bogdanci αυξάνεται και ένα νέο αιολικό πάρκο ετοιμάζεται στο Miravci. Η τρίτη φάση για την αναζωογόνηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται επιτυχής διαδικασία για τον στρατηγικά σημαντικό υδροηλεκτρικό σταθμό Chebren. Η ενεργειακή μετάβαση είναι σε εξέλιξη και θα τη συνεχίσουμε δυναμικά. Πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας, για ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας