Μενού Ροή
Που δημιουργείται το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Γαλλική εταιρεία Voltalia ξεκίνησε την κατασκευή του ηλιακού σταθμού Καραβάστα κοντά στον ομώνυμο υγρότοπο και λιμνοθάλασσα στη δυτική Αλβανία. Η εταιρεία κέρδισε το έργο σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια.

Το ηλιακό πάρκο Καραβάστα θα αποτελείται από 240.000 πάνελ διπλής όψης. Η τεχνολογία είναι πιο αποτελεσματική από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά καθώς επιτρέπει την πρόσθετη έξοδο από το φως που αντανακλάται από το έδαφος.

Η εγκατάσταση σχεδιάζεται να έχει ισχύ 140 MW, γεγονός που θα την καθιστούσε επί του παρόντος τη μεγαλύτερη μονάδα ηλιακής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια μακράν. Η περιοχή εκτείνεται σε 196 στρέμματα στην περιοχή του Fier. Χωρίς να προσδιορίσει την προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή, η Voltalia είπε ότι θα επαρκούσε για τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 220.000 ανθρώπων στην Αλβανία.

Για 15 χρόνια

Η Voltalia κέρδισε μια παραχώρηση 30 ετών. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας θα πωλούνταν μέσω 15ετούς σύμβασης πώλησης στον αλβανικό δημόσιο φορέα, ενώ το υπόλοιπο θα πωληθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιωτικούς φορείς.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να θέσει σε λειτουργία το ηλιακό πάρκο Καραβάστα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το φωτοβολταϊκό εργοστάσιο θα αποτελείται από 240.000 πάνελ διπλής όψης

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που υποστηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Αλβανία. Με το μέγεθός του, το έργο Καραβάστα είναι ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της πολιτικής που στοχεύει στην αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μέσω μιας οικονομικά ανταγωνιστικής και περιβαλλοντικά αποδοτικής ενέργειας», δήλωσε ο Sébastien Clerc, Διευθύνων Σύμβουλος της Voltalia.

Voltalia στην Αλβανία

Η Voltalia είναι παρούσα στην Αλβανία από το 2018 μέσω συμβάσεων κατασκευής με το κλειδί στο χέρι για τρίτους πελάτες για τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 7,5 MW συνολικά, που βρίσκονται 10 χιλιόμετρα από το μελλοντικό εργοστάσιο Καραβάστα.

Τον Μάιο του 2021, η εταιρεία κέρδισε το δεύτερο ηλιακό της έργο στην Αλβανία, το Spitalla. Η προγραμματισμένη ισχύς είναι 100 μεγαβάτ. Η τοποθεσία βρίσκεται στην περιοχή του Δυρραχίου στην ακτή της Αδριατικής, κοντά στο χωριό Spitallë. Η Voltalia, όπως και για την Καραβάστα, θα είναι ο κατασκευαστής, ο κατασκευαστής και ο χειριστής. Η θέση σε λειτουργία έχει προγραμματιστεί για το 2024, ανέφερε.

Η Voltalia έχει παραγωγική ικανότητα σε λειτουργία και υπό κατασκευή άνω των 2 GW και ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ 11,1 GW, προσθέτει η δήλωση. Δραστηριοποιείται σε 20 χώρες σε τρεις ηπείρους, επίσης ως πάροχος υπηρεσιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εκτός Τουρκίας, η μονάδα ισχύος 204,3 MW των Ελληνικών Πετρελαίων στην περιοχή της Κοζάνης στην Ελλάδα, είναι επίσης κατασκευασμένη από πάνελ διπλής όψης. Είναι επίσης η μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους της στην Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας