Μενού Ροή
Jadranka Kosor: Η υιοθέτηση του ευρώ το 2023 από την Κροατία θα κάνει τον σκληρό χειμώνα ακόμη πιο δύσκολο

Η Κροατία δεν έπρεπε να βιαστεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη το επόμενο έτος, το οποίο υπόσχεται να είναι πολύ σκληρό, με αύξηση των τιμών και πτώση του βιοτικού επιπέδου, προειδοποίησε η πρώην πρωθυπουργός Jadranka Kosor σε συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα Nacional, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Υπογράφοντας τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ, συμφωνήσαμε να υιοθετήσουμε το ευρώ, αλλά το πότε και υπό ποιες συνθήκες είναι κάτι που αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι, δήλωσε η Kosor.

«Στις συνθήκες του καλπάζοντος πληθωρισμού, ο οποίος δεν επιβραδύνεται, θα έπρεπε να είχαμε σταματήσει να σκεφτόμαστε. Το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο, πολλοί από εμάς μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα και θα βρεθούν στα όρια της επιβίωσης».

«Και η αρχή του επόμενου έτους θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή πολλών, γι’ αυτό θα ήταν λογικό να εξεταστούν όλες οι πτυχές (της υιοθέτησης του ευρώ) με κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην Κροατία. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει κατά νου… ότι πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλά δάνεια, μικρούς μισθούς, πολλοί έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό (το 2020) και είναι οικονομικά εξαντλημένοι από τον πληθωρισμό και τη φτώχεια».

Η Kosor δήλωσε ότι η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος φέρνει πολλά οφέλη, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δάνεια θα εξαφανιστούν. Θα πρέπει πρωτίστως να έχουμε κατά νου τους συνταξιούχους».

«Είναι γεγονός ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει το ευρώ, αυτό δεν είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία, την οικονομία, την καλύτερη ζωή», δήλωσε η Kosor.

Από τις χώρες της ΕΕ εκτός της ευρωζώνης, η Δανία και η Σουηδία έχουν επιλέξει να διατηρήσουν τα εθνικά τους νομίσματα, η Δανία μέσω ρήτρας εξαίρεσης και η Σουηδία με δημοψήφισμα. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχουν άμεσα σχέδια ένταξης, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία περιμένουν ακόμη.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας