Μενού Ροή
Προς βέτο για τις πετρελαικές κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία και η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία δεν θα υποστηρίξει τη νέα σειρά κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας εάν η βαλκανική χώρα δεν λάβει παρέκκλιση από την προτεινόμενη απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε αργά την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άσεν Βασίλεφ.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησίασαν την Κυριακή στη συμφωνία για σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά προγραμμάτισαν περισσότερες συνομιλίες για τη Δευτέρα για να βρουν πώς θα διασφαλίσουν ότι οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια μπορούν να αντεπεξέλθουν.

"Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, επίσης την Τρίτη, μπορεί να χρειαστεί συνάντηση των ηγετών για να ολοκληρωθούν. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Εάν υπάρξει παρέκκλιση για ορισμένες από τις χώρες, θέλουμε να λάβουμε και μια παρέκκλιση", ο Βασίλεφ είπε στην εθνική τηλεόραση BNT.

"Αν όχι, δεν θα υποστηρίξουμε τις κυρώσεις. Αλλά δεν περιμένω να φτάσουμε σε αυτό, με βάση τις συνομιλίες αυτή τη στιγμή", είπε.

Η περίκλειστη Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής αντιμετωπίζουν μια πρόκληση να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές και έχουν ζητήσει παρέκκλιση από την απαγόρευση. Η Βουλγαρία ζήτησε επίσης παρέκκλιση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές την Παρασκευή στο αρχικό της προγραμματισμένο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να δώσει στις τρεις χώρες περισσότερο χρόνο να αλλάξουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, ενώ στη Βουλγαρία δεν προσφέρθηκαν παραχωρήσεις, ανέφεραν πηγές της ΕΕ.

Ο Βασίλεφ είπε ότι η Βουλγαρία πρέπει επίσης να λάβει παρέκκλιση, καθώς το μόνο διυλιστήριό της στο λιμάνι του Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας χρειαζόταν χρόνο για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις αποθείωσης που ήταν απαραίτητες για να μεταβεί στην επεξεργασία μόνο μη ρωσικού αργού.

Το διυλιστήριο Neftochim Burgas, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL (LKOH.MM), είναι ο κυρίαρχος πάροχος καυσίμων στη βαλκανική χώρα, ο φτωχότερος στο μπλοκ των 27 μελών. Επί του παρόντος, το ήμισυ του πετρελαίου που επεξεργάζεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Η έλλειψη εξαίρεσης είτε θα δημιουργούσε σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους στην περιοχή του Μπουργκάς είτε θα ανάγκαζε το διυλιστήριο πετρελαίου να μειώσει την επεξεργασία, γεγονός που θα δημιουργούσε έλλειμμα και θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των καυσίμων, είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας