Μενού Ροή
Πρωθυπουργός Β. Μακεδονίας: Τα σχολεία, οι επιχειρήσεις ύδρευσης και η βιομηχανία τροφίμων θα έχουν φθηνότερο ρεύμα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Kovachevski ανακοίνωσε ότι οι αρχές έχουν προετοιμάσει διαδικασίες βάσει των οποίων οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) θα παρέχουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, στις δημόσιες επιχειρήσεις του τομέα της διαχείρισης υδάτων, καθώς και σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου του επόμενου έτους και έτσι αρκετές κατηγορίες καταναλωτών θα προμηθευτούν με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο Kovachevski.

Τόνισε επίσης ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση των τιμών ορισμένων τροφίμων, να διατηρηθεί η αξιοπιστία και η συνέχεια στην παροχή νερού και αποχέτευσης και καθαρισμού του νερού, καθώς και να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των σχολείων για την ομαλή λειτουργία των τάξεων καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

«Εδώ θέλω να επαναβεβαιώσω αυτό που συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των εμπορικών επιμελητηρίων από τους τομείς  των βασικών προϊόντων διατροφής να είναι όλοι αλληλέγγυοι και όπως κάποιοι έχουν ήδη ανακοινώσει να μειωθούν οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής που καλύπτονται από αυτό το μέτρο, τουλάχιστον κατά 10%", επεσήμανε ο Κοβάτσεφσκι.

Όσον αφορά τα σχολεία και τα νοσοκομεία σε αυτή την εποχή της κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παράσχει σε 365 σχολεία πρωτοβάθμιας και 109 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε εγκαταστάσεις υγείας προνομιακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ESM 95 ευρώ/MWh.

Σκοπός του εφοδιασμού των σχολείων είναι η διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ότι δεν θα υπάρξει διακοπή λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, αποσύνδεσης λόγω απλήρωτων υψηλών λογαριασμών και άλλα ζητήματα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Οι πολίτες δεν θα ξεπεράσουν μόνοι τους αυτή την κρίση, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων είναι εξίσου σημαντική για εμάς. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε την ηλεκτρική ενέργεια κατά 80% για πάνω από 600.000 νοικοκυριά και 72.000 μικρές καταναλωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν το 98% των εργαζομένων στη χώρα. Φροντίζουμε τους πιο ευάλωτους και επιπλέον, 42.000 πολίτες από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες θα λάβουν άμεση οικονομική βοήθεια με τα μέτρα", σημείωσε ο Κοβατσέφσκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας