Μενού Ροή
Ρεπορτάζ energymag: Αιολικό πάρκο μαμούθ από Γερμανούς στη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και η γερμανική εταιρεία WPD ανακοίνωσαν την Τρίτη ένα νέο έργο αιολικών πάρκων που ονομάζεται "Virovi (Whirpools)", αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια.

Το αιολικό πάρκο είναι η μεγαλύτερη άμεση πράσινη επένδυση στη χώρα και θα διαθέτει 69 νέες ανεμογεννήτριες που θα παράγουν 1.335,95 GWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Το έργο δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα προτιμησιακό τιμολόγιο από το κράτος και με τη μέγιστη εφαρμογή και συμμόρφωση με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, θα τροφοδοτήσει 290.000 νοικοκυριά, θα βελτιώσει τις υποδομές και θα προσλάβει τοπικούς εργαζόμενους και προμηθευτές.

Το αιολικό πάρκο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια - στις δύο πρώτες φάσεις, θα εγκατασταθούν 150 μεγαβάτ χωρητικότητας ανά φάση και στην τελευταία φάση επιπλέον 115, που είναι συνολικά 415 μεγαβάτ.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει υποσχεθεί να προσφέρει στην WPD την επιχειρησιακή υποστήριξη για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων στις διαδικασίες αδειοδότησης και ανάπτυξης, καθώς και ένα σαφές και διαφανές νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να τηρήσουν και τα δύο μέρη.

Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία να προμηθευτεί διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Χωρητικότητα ίση με δύο μονάδες θερμοηλεκτρικών

«Για σύγκριση, η χωρητικότητα του αιολικού πάρκου είναι αυτή των δύο μονάδων εγκατεστημένης ισχύος από το Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Μπίτολα σε πλήρη χωρητικότητα. 69 νέες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στα χωράφια από το Κουμάνοβο προς την Κρίβα Παλάνκα, που είναι τέσσερις φορές περισσότερες από τις προηγούμενες 16 που έχουμε στα σύνορα με την Ελλάδα, και το πιο σημαντικό, ανεμόμυλοι που θα παράγουν πάνω από 400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

«Στο πράσινο σενάριο, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες είναι ακριβώς αυτές των φωτοβολταϊκών και των αιολικών σταθμών και στη στρατηγική μας έχουμε προβλέψει περίπου 1.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σταθμών και περίπου 700 μεγαβάτ αιολικών σταθμών» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Το φιλόδοξο σχέδιο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της WPD Andrea Bjorn Scholet, το φιλόδοξο σχέδιο της χώρας για ενεργειακή μετάβαση, η διαθεσιμότητα φυσικών πόρων, αλλά και η θερμή υποδοχή και υποστήριξη από τις αρχές ήταν οι βασικοί λόγοι για το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας να επενδύσει στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη στρατηγική για την ενεργειακή ανάπτυξη έως το 2040 και έχει γίνει η πρώτη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που εξετάζει την πλήρη εξάλειψη του άνθρακα μέχρι το 2030.

Αυτή η χώρα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη και να βασίζεται μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δυνατότητες που θα ικανοποιούσαν τις περισσότερες ανάγκες », τόνισε ο Σόλετ.

Μέχρι στιγμής, η γερμανική εταιρεία WPD λειτουργεί σε 28 χώρες και διαθέτει πάνω από 5.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας