Μενού Ροή
Ρεπορτάζ energymag: Η ευρωπαϊκή και ενεργειακή μετάβαση των Δυτικών Βαλκανίων

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Στη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιβεβαίωσε ότι η περιοχή θα λάβει 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για τη δράση της Πράσινης Ατζέντας και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την κλιματική δράση.

Οι περισσότερες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη δράση για το κλίμα, τον έλεγχο της ρύπανσης, την προστασία της φύσης, τη βιοποικιλότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για τη συμμόρφωση με το Σχέδιο Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ, που έχει οριστεί για το 2024.

Τα χρήματα

Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν έως το τέλος του έτους για την εφαρμογή του σχεδίου.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν επίσης καθήκον να υιοθετήσουν ενεργειακές και κλιματικές φιλοδοξίες που ταιριάζουν με τον στόχο της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και άλλους σχετικούς στόχους, κάτι που απαιτεί σημαντικό μετασχηματισμό.

Χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις ως κίνητρο για να αρχίσουν να πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα στον τομέα του περιβάλλοντος και του κλίματος, λένε οι ειδικοί στο EnergyMag.

«Ανεξάρτητα από τη στιγμή που η χώρα ξεκινά επίσημα τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εσωτερικά δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να επιταχυνθεί η εκπλήρωση των προτύπων στον τομέα του περιβάλλοντος και του κλίματος» τονίζει στο energymag, η Εμίνα Ρουστεμόσκα, εμπειρογνώμονας της ΕΕ για το περιβαλλοντικό δίκαιο από τη Βόρεια Μακεδονία.

Λείπει η εξειδίκευση

Σύμφωνα με τον Νταβόρ Πεχτσέφσκι από το Eko-svest, Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Πληροφοριών με έδρα τα Σκόπια, ενώ το σχέδιο δράσης είναι αρχικά καλό, αυτό που του λείπει αυτή τη στιγμή είναι η εξειδίκευση όσον αφορά τις προθεσμίες και τους μηχανισμούς εφαρμογής.

"Αυτό το σχέδιο πρέπει τώρα να αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο με περισσότερες λεπτομέρειες, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και, φυσικά, σε συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον τομέα της κοινωνίας των πολιτών.

Πρέπει να έχουμε μια εθνική στρατηγική για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου δράσης επειδή είναι μια σύνθετη διαδικασία και καλύπτει όλους τους τομείς και τα υπουργεία », επισημαίνει στο energymag ο Πεχτσέφσκι.

Πράσινα έργα

Αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός προγραμματιστής αιολικών και ηλιακών πάρκων WPD ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή αιολικού πάρκου 400 megawatt (MW) στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο θα στοχεύει στη μετάβαση από άνθρακα στους πράσινους πόρους, προσθέτοντας 400 MW στον πράσινο στόχο των 700 MW που τέθηκε από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόμοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να εντείνουν τα προγράμματα καθαρής ενέργειας.

"Αυτό θα βοηθήσει ορισμένους τομείς και βιομηχανίες όπως η γεωργία και ο τουρισμός να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, καθώς επηρεάζονται επίσης κυρίως από τέτοιες εξελίξεις" προσθέτει η Ρουστεμόσκα στο Energymag.

Επί του παρόντος, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας λαμβάνουν επίσης πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η αύξηση των προστατευόμενων περιοχών, η δήλωση νέων εθνικών πάρκων, η διακοπή της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών.

Το καλοκαίρι, η χώρα έγινε επίσης μία από τις δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τον άνθρακα έως το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας