Μενού Ροή
Ρεπορτάζ energymag: Προτιμούν τον άνθρακα από τις εισαγωγές ρεύματος στη Β. Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Ηλεκτρικοί σταθμοί της Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) σχεδιάζει να εντείνει την εκσκαφή του δικού της άνθρακα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητές της.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Βάσκο Κοβατσέφσκι, ακόμη και με τις ποσότητες αγορασμένου άνθρακα, θα εξακολουθεί να είναι κερδοφόρο για τη χώρα η παραγωγή και η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Φθηνότερο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρά για την εισαγωγή της

Σε συνέντευξη Τύπου στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Μπίτολα, ο Κοβάτσεφσκι είπε ότι με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια, είναι φθηνότερο, αλλά και ασφαλέστερο να προμηθευτούμε άνθρακα και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, παρά να εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια σε τεράστιες τιμές.

«Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα περιφερειακά χρηματιστήρια έχουν τριπλασιαστεί και από 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) μέχρι πριν από λίγους μήνες, τώρα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 140 και 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Με το σχέδιό μας για εξόρυξη άνθρακα και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο ESM έχει σταθερή παραγωγή και ικανοποιεί τις ανάγκες του προμηθευτή γενικής χρήσης EVN Home για προμήθεια νοικοκυριών, σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την αγορά, προκειμένου να μην δημιουργηθεί σοκ τιμής για τους πολίτες μας .. "

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κοβάτσεφσκι, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, οι επιχειρηματικές οντότητες προμηθεύονται στην ελεύθερη αγορά και δεδομένης της τεράστιας αύξησης των τιμών των χρηματιστηρίων, η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοκ μεγάλων τιμών σε έναν από τους κύριους ενεργειακούς πόρους που χρησιμοποιεί.

Πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο ESM θα πραγματοποιήσει μια επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022. Η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη μια διεθνή δημόσια πρόσκληση για προμήθεια άνθρακα για τη λειτουργία του τρίτου μπλοκ στο TPP Bitola.

«Με αυτήν την παραγόμενη ενέργεια θα ενισχύσουμε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι επιπλέον ποσότητες, πλεόνασμα ενέργειας, θα πωληθούν στην ελεύθερη αγορά και έτσι θα δημιουργήσουν επιπλέον έσοδα για την εταιρεία και το κράτος. Την πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουμε από τον άνθρακα που θα προμηθευτούμε, θα την προσφέρουμε στις οικονομικές οντότητες σε τιμές υψηλότερες από αυτήν στην οποία την πουλάμε στην EVN Home για νοικοκυριά », πρόσθεσε ο Κοβάτσεφσκι.

Η αγορά άνθρακα και η αύξηση της παραγωγής θα σημάνουν επίσης αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενθάρρυνση των εταιρειών και όφελος για την οικονομία, και έτσι θα φέρουν σταθερότητα στη χώρα, επεσήμανε ο Κοβάτσεφσκι.

«Αναμένουμε να λάβουμε άνθρακα από τις χώρες της περιοχής και στη συνέχεια θα αναλύσουμε τις προσφορές και αν το προσφερόμενο πακέτο δώσει τα αποτελέσματα που έχουμε ορίσει στο σχέδιο και το πρόγραμμά μας. Μετά από αυτό θα αρχίσουμε να αγοράζουμε άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ». αυτός πρόσθεσε.

Την προηγούμενη περίοδο προμηθεύτηκε μια ορισμένη ποσότητα άνθρακα από το Κοσσυφοπέδιο και με αυτόν τον άνθρακα, η ηλεκτρική ενέργεια παρήχθη στο συγκρότημα εξόρυξης Οσλομέι για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας