Μενού Ροή
Ρεπορτάζ energymag: Σε κατάσταση εκτάκτου ενεργειακής ανάγκης η Αλβανία

Σκόπια, Bojan Stojkovski

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα θα διαρκέσει στις 12 Απριλίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ράμα είπε ότι η απόφαση επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει γίνει πολύ πιο ακριβή τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακριβές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη διεθνή αγορά

"Έχουμε μια κατάσταση με μια δικτατορική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στις διεθνείς αγορές. Αυτή η απόφαση δίνει στο κράτος την ευκαιρία να παρέμβει με χρηματοοικονομικά ή διοικητικά μέσα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση", είπε ο Ράμα.

Η κρίση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2022, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

"Ακόμα και μετά από αυτό, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στην προ κρίσης περίοδο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους καταναλωτές" επισήμανε ο Ράμα.

Ένα επίσημο σχέδιο για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης στην Αλβανία παρουσιάστηκε επίσης το Σαββατοκύριακο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ίδιο το κράτος, μέσω του υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας, αναλαμβάνει την κατάσταση διαχειριζόμενος τον κλάδο στο σύνολό του, από την παραγωγή, τη μετάδοση και τη διανομή έως τους τελικούς πελάτες.

Η αλβανική κυβέρνηση διόρισε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αρμπέν Αχμετάι για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, ο οποίος θα έχει πλέον το δικαίωμα να λαμβάνει και να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα.

Εύρεση βιώσιμων λύσεων για την κρίση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα πρέπει τώρα να βρει μια βιώσιμη λύση προκειμένου να επιλυθεί η τρέχουσα κρίση.

«Το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας βασίζεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, γεγονός που μας κάνει να στηριζόμαστε στη βροχή και το χιόνι κατά τη διάρκεια των εποχών τους. Έχουμε επίσης έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Vlore της Κεντρικής Αλβανίας, ο οποίος λειτουργεί με βενζίνη, αλλά δεν είναι αξιόπιστος ως προς το κόστος και το κέρδος, οπότε τώρα έχει κλείσει. Λόγω των υδροηλεκτρικών σταθμών, η Αλβανία πρέπει να βρει πού να πουλήσει την ηλεκτρική ενέργεια όταν είναι γεμάτη το χειμώνα και να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια το καλοκαίρι, όταν δεν έχουμε βροχές » επισημαίνει στο energymag, ο δημοσιογράφος με έδρα τα Τίρανα, Εμιρτζόν Σένια

Σύμφωνα με τον Senja, ακόμη και με όλα αυτά, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας δεν μπορεί να αντέξει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, οπότε οι αρχές πρέπει να αγοράσουν περίπου 30% επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της χώρας.

«Πέρυσι, η Αλβανία κατανάλωσε 7,5 εκατομμύρια Mwh - 5,3 εκατομμύρια Mwh από τα οποία παρήχθησαν εδώ και τα υπόλοιπα εισήχθησαν από έξω. Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα τώρα - οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι άδειοι λόγω ξηρασίας και στην περίπτωση που πούλησαν ενέργεια το καλοκαίρι, και το δεύτερο είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια στη διεθνή αγορά είναι πολύ ακριβή » λέει στο EnergyMag.

Σύμφωνα με τον Αλβανό συντάκτη, τώρα η εταιρεία διανομής της χώρας έχει ήδη χρεοκοπήσει, οπότε δεν μπορεί να αγοράσει ηλεκτρικό ρεύμα πια.

Μία από τις λύσεις είναι η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία διανομής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφερειακή αγορά και ότι ίσως αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας