Μενού Ροή
Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας: Το 2022 ήταν η δυσκολότερη χρονιά από την ανεξαρτησία της χώρας

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Στην ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας το 2022 περιγράφεται ως η δυσκολότερη χρονιά από την ανεξαρτησία της χώρας.

Σύμφωνα με τον ρυθμιστικό φορέα, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση πλήττει και τη χώρα, ενώ πέρυσι σημειώθηκε πτώση της κατανάλωσης κατά 10,6% λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας, των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της λήψης μέτρων για την ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές το 2022 ήταν 6.133 GWh, δηλαδή 732 GWh λιγότερες σε σχέση με το 2021, δηλαδή η μείωση είναι 10,66%. Επιπλέον, πέρυσι το 79,37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 20,63% προήλθε από εισαγωγές.

«Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο με 53,85%, στη συνέχεια οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 24,80%, οι συνδυασμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με μερίδιο 17,17%, ακολουθούμενοι από όλους τους υπόλοιπους με μερίδιο 4,18%», ανέφερε η Επιτροπή.

Το 2022 θα μείνει επίσης στην ιστορία για την εισαγωγή τιμολογίων μπλοκ, με βάση την αρχή ότι αυτός που ξοδεύει περισσότερα πληρώνει περισσότερα. Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποδίδει αποτελέσματα και οι πολίτες έχουν αρχίσει να εξοικονομούν σημαντικά ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά τους. Εκτός από τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση υποχρέωσε επίσης όλους τους δημόσιους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ορθολογικά.

«Η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ μικρών καταναλωτών το 2022 κατέγραψε υψηλή αύξηση 81,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021. Η μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών, εκτός από τις σχετικά υψηλές μέσες θερμοκρασίες το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οφείλεται επίσης στο εισαγόμενο σύστημα τιμολογίων μπλοκ με το οποίο τα νοικοκυριά ενθαρρύνθηκαν να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια», επισημαίνει η ρυθμιστική αρχή στην έκθεση.

Είναι ήδη βέβαιο ότι με τον επόμενο υπολογισμό της νέας τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου, θα επανέλθει το φθηνό ημερήσιο τιμολόγιο - που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και πάλι δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα παραμείνει φθηνότερο τιμολόγιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας