Μενού Ροή
Σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης για 30 μέρες η Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε την Τρίτη κατάσταση κρίσης στον ενεργειακό τομέα για την περίοδο 30 ημερών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Κρέσνικ Μπεκτέσι, η απόφαση λήφθηκε μετά από αίτημα της Επιτροπής για την παρακολούθηση της κατάστασης με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος κρίσης λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Επηρέασε επίσης η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εκθέσεις για τη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Κρατική ενίσχυση

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να εισφέρει κεφάλαια σε ενεργειακές εταιρείες. Στόχος η αύξηση της ρευστότητάς τους, ύψους 65 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μεταφερθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον Μπεκτέσι, δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών στη χώρα.

Που οφείλεται

«Στις 30 Οκτωβρίου η Κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τα μέτρα. Όλα αυτά που ελήφθησαν για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης με την ηλεκτροδότηση. Η κρίση προκαλείται από καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές, ατυχήματα και διαταραχές στην αγορά ενέργειας» είχε αναφέρει ο Μπεκτέσι σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για την τρέχουσα κατάσταση του ενεργειακού τομέα στη χώρα, ο υπουργός είπε ότι πλέον όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο να ξεπεραστεί η κρίση.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχει ευθύνη, ωστόσο πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ευθύνη και μετά θα αντιδράσουμε στην προσωπική ευθύνη», σχολίασε ο Bekteshi.

Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός της χώρας (TPP) Bitola ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά τρεις ημέρες αφότου ένα από τα τετράγωνά του έπιασε φωτιά.

Οι δραστηριότητες για τη θέση σε λειτουργία του δεύτερου μπλοκ του εργοστασίου, το οποίο ήταν υπό επισκευή, θα συνεχιστούν. Επομένως αναμένεται ότι το εργοστάσιο αυτό θα είναι στο δίκτυο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Την Παρασκευή ξέσπασε πυρκαγιά στο TPP Bitola, η οποία προκάλεσε ζημιές στον μετασχηματιστή στο τρίτο μπλοκ του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας