Μενού Ροή
Στα Σκόπια μιλάνε για εισαγωγές λιγνίτη από την Ελλάδα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να δουλεύει ένα σχέδιο εισαγωγής λιγνίτη από τη γειτονική Ελλάδα, τη Σερβία ή το Κοσσυφοπέδιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση στη χώρα.

Η κρατική «Ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) δεν αποκάλυψε πόσες εταιρείες, ξένες ή εγχώριες, υπέβαλαν προσφορές στη δημόσια πρόσκληση για εισαγωγή άνθρακα, η προθεσμία της οποίας έληξε αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η δημόσια πρόσκληση ήταν επιτυχής.

Σύμφωνα με το τοπικό TV Sitel, εταιρείες από τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Ελλάδα, αλλά και λίγες εγχώριες εταιρείες, υπέβαλαν προσφορές στην πρόσφατη δημόσια πρόσκληση, η οποία αναβλήθηκε για αρκετές ημέρες, προκειμένου όλες οι εταιρείες να υποβάλουν πλήρεις προσφορές.

Εισαγωγές άνω του ενός εκατομμυρίου τόνους

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισαν να αγοράσουν πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους άνθρακα, καθώς και να ενεργοποιήσουν την τρίτη μονάδα σε θερμικούς σταθμούς Μπίτολα και Όσλομεϊ για να αποτρέψουν την ενεργειακή κρίση.

Προς το παρόν, οι αρχές θεωρούν ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι επαρκείς για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Διάφοροι ειδικοί στη χώρα έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να έρθει ένας βαρύς χειμώνας, με μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας.

Η κυβέρνηση σημείωσε επίσης ότι οι αρχές εξακολουθούν να επεξεργάζονται το σχέδιο για την προστασία των νοικοκυριών από ένα νέο σοκ των τιμών μετά την Πρωτοχρονιά.

Καθώς οι εταιρείες στη χώρα ετοιμάζονται επίσης για μια νέα μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αρχές λένε ότι είναι έτοιμες να αντιδράσουν και να αποτρέψουν αυτό το σοκ από άλλες δαπάνες.

Εναλλακτικό σχέδιο

«Φυσικά υπάρχουν μηχανισμοί, ειδικά αν αναφερθούμε στο νόμο για το εμπόριο, όπου για βασικά προϊόντα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις στον τομέα της κατάψυξης ορισμένων τιμών, είτε πρόκειται για την τιμή των τροφίμων είτε για τις πρώτες ύλες που εισάγονται ή πωλούνται απευθείας σε μεγάλες και μικρές πωλήσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι πριν από δύο εβδομάδες.

Οι αρχές σημείωσαν επίσης ότι η οικιακή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά θα συνεχίσει να είναι 100 τοις εκατό, παρά τη νομική υποχρέωση που είναι 70 τοις εκατό για φέτος.

Η τρέχουσα τιμή του ρεύματος από τον ESM είναι 36 ευρώ το μεγαβάτ, ενώ στην ελεύθερη αγορά αυτές τις μέρες ξεπερνά τα 120 ευρώ και κάποιες μέρες έφτασε και τα 200 ευρώ το μεγαβάτ.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 12,36 τοις εκατό από την 1η Ιουλίου και προκειμένου να μειωθεί το σοκ τιμών από τις 15 Ιουλίου, οι αρχές μείωσαν τον φόρο προστιθέμενης αξίας για την ηλεκτρική ενέργεια από 18% σε 5%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας