Μενού Ροή
Στη Βόρεια Μακεδονία γυρνά η ηλεκτροπαραγωγή στο μαζούτ - Ανοίγουν μονάδες "φαντάσματα"

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι ξεχασμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν βασικές εάν η Βόρεια Μακεδονία θέλει να επιβιώσει από την ενεργειακή κρίση που απειλεί τη χώρα αυτόν τον χειμώνα.

Η επανεκκίνηση του θερμοηλεκτρικού σταθμού Negotino, ο οποίος είναι ανενεργός εδώ και χρόνια, πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί, σηματοδοτώντας ότι οι αρχές χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προετοιμαστούν για τους επόμενους μήνες.

Ο ξεχασμένος σταθμός

Με την αδυναμία των κρατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) να ικανοποιήσουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών, αλλά και κατόπιν αιτήματος των εταιρειών που έμειναν χωρίς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υψηλότερης τιμής του ίδιου στα χρηματιστήρια, οι αρχές αποφάσισαν να επανεκκινήσουν τον ξεχασμένο θερμοηλεκτρικό σταθμό.

Οι προσδοκίες είναι ότι ο TPP Negotino θα παρέχει πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, με δυνατότητα παράτασης αυτής της περιόδου ανάλογα με τις ανάγκες.

Τον πρώτο μήνα, οι αρχές θα βοηθήσουν στην προμήθεια μαζούτ και για το επόμενο διάστημα ο ESM θα αγοράζει το μαζούτ με τα κεφάλαια που θα έκανε από την παραγωγή του TPP Negotino.

Τα ερωτήματα

Πολλά ερωτήματα όμως εγείρει και η ανακοίνωση για επανεκκίνηση θερμοηλεκτρικού σταθμού που δεν χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, μεταξύ των οποίων αν θα λειτουργήσει σωστά και αν θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του λόγω της μεγάλης περιόδου παύσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών σταθμών που δεν λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια σειρά σύνθετων δοκιμών για τον έλεγχο της κατάστασης του βασικού εξοπλισμού και των βοηθητικών συστημάτων.

«Μόνο με βάση τα αποτελέσματα τέτοιων δοκιμών μπορούμε να μιλήσουμε εάν μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να προετοιμαστεί για παραγωγή. Βασικά, όταν η εγκατάσταση δεν λειτουργεί, ολόκληρο το σύστημα ατμού - λέβητες ατμού, σωλήνες ατμού, τουρμπίνες, θερμοσίφωνες κ.λπ. θα πρέπει να διατηρείται σε κατάσταση κονσέρβας για αντιδιαβρωτική προστασία και συντήρηση. Όλα αυτά πρέπει να αποσυντηρηθούν και να υποβληθούν σε σοβαρή εξέταση», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Ρίστο Φιλκόσκι, καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών.

Υψηλότερη τιμή

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η τιμή παραγωγής από το TPP Negotino θα είναι σημαντικά υψηλότερη από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο TPP Bitola, θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη διεθνή αγορά.

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν επίσης επισημάνει ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για τη συντήρηση και τη θέση σε λειτουργία της μονάδας και ότι εάν τηρούνται αυτά τα πρωτόκολλα, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε και πάλι ότι το κράτος εγγυάται την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και ότι αυτή δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουν αναληφθεί όλες οι δραστηριότητες για την ενεργοποίηση του τρίτου μπλοκ του TPP Bitola με προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων άνθρακα και θα επαναδραστηριοποιηθεί και ο TPP Oslomej. Υπάρχουν επίσης διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μαζούτ για το TPP Oslomej», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Πρόσθεσε ότι γίνονται τακτικές συναντήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον ενεργειακό τομέα, για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας