Μενού Ροή
Στη Βόρεια Μακεδονία κόβουν υπαλλήλους από τις εταιρείες ενέργειας - Το Κόσοβο εισάγει περιορισμούς στο ηλεκτρικό

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι κρατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) ανακοίνωσαν ότι υιοθετούν μέτρα περικοπών του λειτουργικού τους κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η εταιρεία είπε ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στη μείωση του μη παραγωγικού κόστους και στην υλοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας επενδύοντας όσο το δυνατόν λιγότερους υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

«Επομένως, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για να καθοριστούν ποιες θέσεις εργασίας στην εταιρεία δεν είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι εκτελεστές των καθορισμένων εργασιών θα αποσταλούν σε αναγκαστική άδεια όχι μεγαλύτερη των τριών μηνών, σύμφωνα με του Νόμου για τις Εργασιακές Σχέσεις, με καταβολή του 70% του μισθού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ESM.

Οι μειώσεις

Όλα τα άλλα έξοδα έχουν μειωθεί ή διακοπεί πλήρως, όπως χορηγίες, παραστάσεις, επαγγελματικά ταξίδια που δεν σχετίζονται αυστηρά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η πληρωμή υπερωριών έχει μειωθεί στο ελάχιστο απαραίτητο, ενώ έχει καταβληθεί το νόμιμο μεροκάματο. στο μισό.

Η προμήθεια οχημάτων έχει διακοπεί, πλην των οχημάτων που χρειάζονται για την παραγωγική διαδικασία, ενώ η χρήση των επιβατικών οχημάτων έχει εξορθολογιστεί πλήρως και αυστηρά, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Περιορισμοί ρεύματος στο γειτονικό Κόσοβο

Για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια, οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο εισήγαγαν περιορισμούς στην ηλεκτρική ενέργεια.

Οι προγραμματισμένοι περιορισμοί θα διαρκέσουν έως και δύο ώρες, δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περιορισμοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εισαχθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, για να μειωθεί η πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η Υπηρεσία Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προέτρεψαν τους κατοίκους να κάνουν τη μέγιστη οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης για τα κτίρια.

Επίθεση στην Σερβία

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας του Κοσσυφοπεδίου Αρτάνε Ριζβανόλι κατηγόρησε τη Σερβία ότι μπλοκάρει τις γραμμές μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ριζβανόλι είπε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 14 τοις εκατό μέσα σε μόλις δύο ημέρες και τώρα βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, με τις αρχές να μην έχουν άλλη επιλογή από το να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Γερμανοί ειδικοί

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αναμένουν Γερμανούς εμπειρογνώμονες να φτάσουν στη χώρα την Κυριακή για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση ενός σφάλματος στον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κοσσυφοπεδίου Β.

Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι αυτή η μονάδα του θερμοηλεκτρικού σταθμού θα τεθεί σε λειτουργία γύρω στις 20 Ιανουαρίου και οι περιορισμοί ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι τότε.

Κάτοικοι της γειτονιάς Veternik της Πρίστινα διαδήλωσαν χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποιώντας τις αρχές ότι θα αποκλείσουν έναν αυτοκινητόδρομο επειδή έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στα σπίτια τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας