Μενού Ροή
Στροφή της Βόρειας Μακεδονίας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Η Βόρεια Μακεδονία στρέφεται προς την Τουρκία καθώς αναζητά υποστήριξη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Ο υπουργός Οικονομίας Kreshnik Bekteshi συναντήθηκε πρόσφατα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Fatih Dohmez και συζήτησαν πιθανές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και εμβάθυνση στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Η συνάντηση δείχνει για άλλη μια φορά την καλή συνεργασία που έχουμε με τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, η πρώτη χώρα στην οποία απευθυνθήκαμε για στήριξη ήταν το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας. Σήμερα υπάρχει επίσης ενδιαφέρον να συνεχιστεί η αμοιβαία συνεργασία για τη χώρα μας και τους πολίτες μας", πρόσθεσε ο Μπεκτέσι.

Σε τελικό στάδιο

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με την Τουρκία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα και ότι αναμένεται να ανοίξει ευκαιρίες για αύξηση της συνεργασίας και των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα υπογράψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, το κείμενο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση μαζί και θα ανοίξουμε νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των οικονομιών και των δύο χωρών", δήλωσε ο Μπεκτέσι και πρόσθεσε ότι η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρεται να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες τουρκικές επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Καθώς η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, όπως η περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες πρωτοβουλίες", σημείωσε ο Μπεκτέσι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Ντόμεζ συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τις συνομιλίες για τις δυνατότητες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την Τουρκία.

Κέντρο φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ESM (Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας) Βάσκο Κοβατέφσκι, η Τουρκία έχει γίνει ένα μεγάλο περιφερειακό κέντρο αποθήκευσης και παράδοσης φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι τόσο για τον ΕΜΣ όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία είναι σημαντικό να υπάρχει αξιόπιστος και σταθερός εφοδιασμός αυτής της ενέργειας, λόγω των αναγκών στην κρίση ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά στο κομμάτι της κρίσης θερμικής ενέργειας.

«Αναμένουμε στο μέλλον να έχουμε υποστήριξη από την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα», είπε, προσθέτοντας ότι ο ESM θα πραγματοποιήσει επίσης συνάντηση με την τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία BOTAS, για το θέμα του φυσικού αερίου.

«Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου θα έχουμε ειδική συνάντηση με τον BOTAS σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου και θα συζητήσουμε επίσης τις ενεργειακές δυνατότητες, τις δυνατότητες ενεργειακού εφοδιασμού και άλλες επιλογές για βοήθεια και υποστήριξη από την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας». κατέληξε ο Κοβατέφσκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας