Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

BALKAN DESK

Συλλήψεις για σκάνδαλο διαχείρισης απορριμάτων στην Αλβανία και έπεται συνέχεια

Η Ειδική Εισαγγελία της Αλβανίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, SPAK, ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τον αποτεφρωτήρα της Φιέρ, αλλά τα ονόματα παραμένουν μυστικά με τις αρχές να αρνούνται να τα αποκαλύψουν.

Η υπόθεση των αποτεφρωτηρίων είδε την κυβέρνηση να εκδίδει τρεις συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία αποτεφρωτηρίων απορριμμάτων στο Φιέρ, τα Τίρανα και το Ελμπασάν σε μια εταιρεία χωρίς εμπειρία σε τέτοια θέματα και χωρίς απαιτήσεις.

Οι έρευνες, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο Exit, αποκάλυψαν ότι οι συμβάσεις προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα πληρωνόταν για κάθε ημέρα που οι αποτεφρωτήρες δεν έκαιγαν απόβλητα, ακόμη και κατά τη φάση της κατασκευής. Έτσι, εκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων εισέρευσαν σε αυτούς, προς όφελος των εμπλεκομένων σε αυτούς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Επιπλέον, στην περίπτωση του αποτεφρωτήρα της Φιέρ, έχει πλέον αποκαλυφθεί ότι το Υπουργείο Ενέργειας δέχτηκε πλαστά τιμολόγια και πραγματοποίησε πληρωμές ύψους χιλιάδων ευρώ για εργασίες που παραμένουν ημιτελείς, ακόμη και μετά την κατάσχεσή του από τις αρχές και την απαγγελία κατηγοριών στο προσωπικό του για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Ο SPAK δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το αν κάποιος από τους 11 ήταν δημόσιος υπάλληλος.

«Δεν έχουμε να κάνουμε άλλες ανακοινώσεις, οι έρευνες συνεχίζονται. Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα εκδώσουμε ανακοίνωση», δήλωσε στο BIRN η εκπρόσωπος της SPAK, Xuljeta Krasta.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του SPAK, η εταιρεία παραχώρησης Integrated Technology Waste Treatment Fier πληρώθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, με ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων να προορίζεται για τιμολόγια που στη συνέχεια κρίθηκαν πλαστά.

«Αποδεικνύεται ότι εκ μέρους του πολίτη Klodian Zoto, βασικού μετόχου της εταιρείας παραχώρησης ‘Integrated Technology Waste Treatment Fier’ sh.pk, σε συνεργασία με τον πολίτη Arenc Myrtezani, διαχειριστή της εν λόγω εταιρείας, έχουν αποτυπωθεί και χρησιμοποιηθεί παραποιημένες καταστάσεις ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, για υπηρεσίες που δεν εκτελέστηκαν, αξία που καταβλήθηκε από την Αναθέτουσα Αρχή και επωφελήθηκε με απάτη η παραχωρησιούχος εταιρεία…», αναφέρει ο SPAK στην ανακοίνωσή του.

Ο πρώην υπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Lefter Koka και ο πρώην γενικός γραμματέας του Alqi Balko έχουν επίσης εξεταστεί περαιτέρω εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων. Σύμφωνα με το SPAK, ο Koka έλαβε περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες από την εταιρεία παραχώρησης, ενώ ο Balko απασχολούσε εικονικά τον πατέρα του στον αποτεφρωτήρα των Τιράνων, με 6.000 ευρώ το μήνα μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2020.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει τις παραχωρήσεις σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να τις παραβιάσει, κάτι που αμφισβητείται από τοπικούς νομικούς εμπειρογνώμονες.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να διερευνήσει πλήρως το σκάνδαλο του αποτεφρωτήρα και να προσαγάγει όλους τους εμπλεκόμενους στη δικαιοσύνη.

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια ομάδα διεθνών και αλβανών εμπειρογνωμόνων παρουσίασε το όραμά της, τον οδικό χάρτη και τη μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Βιόσα...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Αλβανία αυξήθηκαν σε πάνω από 473 εκατομμύρια ευρώ κατά...

BALKAN DESK

Ο Δήμος Πρεσπών διοργανώνει την τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο NET METERING, την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Λάζαρος Ναλπαντίδης”...

SMART CITIES

Με την παράδοση στον Δήμο Μαραθώνα ενός ακόμα σύγχρονου απορριμματοφόρου συλλογής στερεών αποβλήτων και 500 καφέ κάδων, συνεχίστηκε σήμερα ο κύκλος διανομής ειδικού εξοπλισμού...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE