Μενού Ροή
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας που προστάτεψε τους πολίτες από την κοινωνική ανευθυνότητα "οικονομικών παραγόντων"

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση για να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση απέδωσαν καθώς η χώρα πέρασε τον σκόπελο του χειμώνα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης οικονομικών υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας Fatmir Bitiki.

«Στην αρχή υπήρχαν δυο διαφορετικές στρατηγικές. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση, η οποία είχε δηλώσει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι όλοι οι θεσμοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συμπεριφέρονται λογικά και ζήτησε την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από τον ΕΜΣ (Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας) να θέσει σε λειτουργία όλες τις δυνατότητες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι θα έρθει η αποκάλυψη, περιορισμοί και αύξηση 200% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος", σημείωσε ο Μπιτίκι.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση διέθεσε κεφάλαια για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ρυθμιζόμενη αγορά και δεν έγινε αισθητό σοκ τιμών από τους πολίτες της χώρας.

«Εισαγάγαμε επίσης μια νέα μεθοδολογία και το 97% του πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία τιμολόγησης», πρόσθεσε.

Ο Μπιτίκι συζήτησε επίσης τρέχοντα θέματα της οικονομίας, ειδικά το πρόσφατο πάγωμα των τιμών, τα οποία είπε ότι είναι πρόσθετα μέτρα που χρησιμοποιεί το κράτος για να προστατεύσει τους πολίτες από την κοινωνική ανευθυνότητα ορισμένων οικονομικών παραγόντων.

Πρόσθεσε ότι το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα του παγώματος των τιμών είναι να βοηθήσει τους πολίτες να μην επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης των τιμών, ειδικά μετά την επιδότηση των εταιρειών που εξακολουθούσαν να αυξάνουν τις τιμές των βασικών προϊόντων παρά το γεγονός ότι έλαβαν δημόσια χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα έχουν επίσης επίδραση στη μείωση του πληθωρισμού, όχι μόνο στη χώρα αλλά παντού στην Ευρώπη.

«Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι εισαγόμενος, γιατί όσο πιο γρήγορα ανακάμψουν οι οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψουμε. Η πρόβλεψή μας είναι ότι φέτος θα μειώσουμε κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό από ό,τι είχαμε πέρυσι και εκτός από σημαντικά απρόοπτα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα έχουμε ανάκαμψη φέτος", κατέληξε ο Μπιτίκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας