Μενού Ροή
Τιμολόγηση εκπομπών άνθρακα και στα Δυτικά Βαλκάνια από το 2025

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα υποχρεωθούν να θεσπίσουν τιμολόγηση του άνθρακα έως το 2025, δήλωσε ο Janez Kopač, απερχόμενος διευθυντής της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας.

Ο Janez Kopač σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 30 Νοεμβρίου.

Σε αυτό ανακοίνωσε ότι θα εγκριθούν πολλές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Τόνισε ότι η οδηγία για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική αναφέρεται επίσης στην προετοιμασία εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (NECP).

Ο Kopač τόνισε την επικείμενη συζήτηση για έναν οδικό χάρτη απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές ως πολύ σημαντική.

Εισαγωγή φόρου

Το έγγραφο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί στη συνάντηση, προβλέπει την εισαγωγή φόρου CO2 το αργότερο έως το 2025, δήλωσε ο Kopač στην τηλεόραση N1 μετά το Κοινοβουλευτικό Φόρουμ της Ενεργειακής Κοινότητας στο Βελιγράδι.

Η θέσπιση φόρου CO2 είναι ο καλύτερος τρόπος για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας και της ενέργειας

Τόνισε ότι η τιμολόγηση του άνθρακα είναι ο καλύτερος και πρακτικά ο μοναδικός τρόπος για την οικονομία, την ενέργεια και άλλους τομείς προς μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης.

Υπογράμμισε ότι ο φόρος θα αποφέρει έσοδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση και για τη χρηματοδότηση του μετασχηματισμού των περιοχών άνθρακα.

Η ενεργειακή μετάβαση θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι το 2050

Ο Kopač είπε επίσης ότι η θέσπιση φόρου CO2 σε εθνικό επίπεδο είναι καλύτερη λύση από τον φόρο στα σύνορα άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) που ανακοίνωσε η ΕΕ για το 2026. Στην πρώτη περίπτωση, τα χρήματα παραμένουν στις χώρες που τον εισάγουν, και στη δεύτερη, πηγαίνει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του, η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και είναι σαφές ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα λειτουργούν στη Σερβία για τις επόμενες δεκαετίες.

Η μετάβαση θα διαρκέσει σχεδόν σίγουρα μέχρι το 2050, είπε ο Kopač.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας