Μενού Ροή
Το Energymag στη Βόρεια Μακεδονία: Κατανάλωση ρεύματος ..Νορβηγίας και απειλή οικονομικής κατάρρευσης από νέους αυξημένους λογαριασμούς

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας (ERC) Μάρκο Μπισλιμόσκι δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 660.000 νοικοκυριά στη χώρα, τα οποία καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 416 κιλοβατώρες το μήνα, τοποθετώντας τη χώρα ψηλά στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του energymag.gr στα Σκόπια Bojan Stojkovski, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι μια από τις υψηλότερες μέσες μηνιαίες καταναλώσεις. Είναι γύρω στα 2500 denar (42 ευρώ) και 3000 denar (50 ευρώ). Γεγονός είναι ότι έχουμε υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης. Αν το συγκρίνετε με τη Νορβηγία, η κατανάλωση εκεί είναι μεγαλύτερη, αλλά η χώρα έχει μεγάλο αριθμό υδροηλεκτρικών σταθμών. Το θέμα είναι να στείλουμε ένα μήνυμα ως μια ενεργειακά φτωχή χώρα να σταματήσουμε να ζούμε σε αυταπάτες ότι έχουμε τα πάντα και να προσέχουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας» είπε ο Μπισλιμόφσκι σε τηλεοπτική συζήτηση.

Κόμμα «Levica»: Θα καταρρεύσει η χώρα

Όλες οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποβάλει πολύ υψηλότερους υπολογισμούς στη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας για το δικό τους κόστος, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε νέα αύξηση του ρεύματος από τον Ιούλιο.

Η τελευταία αύξηση ήταν στα τέλη του 2021 όταν η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά περίπου 10% πολύ κάτω από το  επίπεδο του πραγματικού κόστους, χάρη στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις προς τις εταιρείες ενέργειας, ανέφερε σε δελτίο Τύπου το αντίπαλο κόμμα «Levica» (Αριστερά).

«Η κάλυψη των ζημιών των ενεργειακών εταιρειών μέσω του προϋπολογισμού, από την κυβέρνηση, είχε μόνο σκοπό να αμβλύνει τη λαϊκή εξέγερση,. Αν υπολογίσουμε τον μειωμένο ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια από το 18 στο 5%, θα δούμε ότι η ζημιά στον προϋπολογισμό για την αποκατάσταση ανίκανων λύσεων στελέχωσης σε εταιρείες ενέργειας είναι τεράστια». είπε το πολιτικό κόμμα.

Σύμφωνα με τη «Levica», η αύξηση της τιμής του ρεύματος δεν σημαίνει μόνο υψηλότερους λογαριασμούς, αλλά αντικατοπτρίζεται και σε όλα τα οικονομικά μέσα με τα οποία το κράτος ενισχύει τις εταιρείες, καθώς και στο μειωμένο ΦΠΑ.

«Η αρχική εκτίμηση της ζημιάς στον προϋπολογισμό, για την απόσβεση της κρίσης που προκάλεσε η ανικανότητα της Κυβέρνησης και οι επιτελικές της αποφάσεις, είναι γύρω στο ένα δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο αναμένεται νέα αύξηση τουλάχιστον 10% στην τρέχουσα τιμή. Μέχρι το τέλος του έτους είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει νέα αύξηση απευθείας στους λογαριασμούς των πολιτών ή η κυβέρνηση θα στραφεί στην δοκιμασμένη τακτική της επιδότησης από τον προϋπολογισμό των ενεργειακών εταιρειών». επεσήμανε το κόμμα.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης προειδοποίησε επίσης ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση του κράτους σε κάθε τομέα, λόγω του ότι οι πολίτες είναι οικονομικά εξουθενωμένοι και το κράτος είναι υπερχρεωμένο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας