Μενού Ροή
Γιατί η Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και ο ρόλος της Mytlineos

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσαν ότι η χώρα σχεδιάζει να κατασκευάσει τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση και να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα.

«Με τη σύνδεση με τον τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε μια σταθερή παράδοση 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, μαζί με τις επενδύσεις των τριών νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου σε Μπίτολα, Νεγκοτίνο και Σκόπια. Θα έχουμε σύνδεση φυσικού αερίου τόσο με τη Σερβία όσο και με το Petrich στη Βουλγαρία. Συζητάμε με τη Βουλγαρία στο Τσίρεν για την αποθήκευση 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και αυτό θα διασφαλίσει αξιόπιστη παροχή φυσικού αερίου", δήλωσε ο γενικός διευθυντής των κρατικών "Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας" ESM, Βάσκο Κοβατσέβσκι .

Επιπλέον, ένα τμήμα του TPP Bitola θα μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, με την Mytilineos να ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ένα τέτοιο εργοστάσιο, σημείωσαν οι αρχές.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι τόνισε επίσης ότι η χώρα επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τις ενεργειακές επενδύσεις της την επόμενη περίοδο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Επενδύσεις σε ΑΠΕ

«Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια. Εδώ, σε αυτήν την περιοχή, στα δυτικά της χώρας, αρχίζει η κατασκευή ενός  σταθμού ηλιακής ενέργειας 100 μεγαβάτ στο Oslomej. Θα κατασκευαστεί ένας μεγάλος  φωτοβολταϊκός σταθμός Stipion ισχύος 400 μεγαβάτ, με την ανάπτυξη της γεωργίας από τη διάσημη γαλλική εταιρεία AKUO, καθώς και την κατασκευή ενός μεγάλου  αιολικού σταθμού Virovi από τη διάσημη γερμανική εταιρεία WPD", σημείωσε ο Κοβατσέβσκι.

Πρόσθεσε ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την κατασκευή 130 Mw φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε λειτουργία οι μεγαλύτερες 25 Mw ανεμογεννητριών στη Σβέτι Νικόλ.

«Μέχρι το τέλος του 2023, αναμένουμε να συμπεριληφθούν στο σύστημα μεταξύ 200 και 300 MW φωτοβολταϊκών σταθμών. Η ενεργειακή μετάβαση προς την παραγωγή καθαρής, πράσινης ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και τις ανανεώσιμες πηγές γενικά είναι η καλύτερη κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να συνεχίσουμε",  δήλωσε ο Κοβατσέφσκι.

Δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να εργάζεται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα.

«Επιδοτούμε την ηλεκτρική ενέργεια για όλα τα νοικοκυριά και για 72.000 μικρούς καταναλωτές με έως και το 80% της πραγματικής τιμής και αυτή είναι ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή. 365 δημοτικά σχολεία και 109 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εγκαταστάσεις υγείας λαμβάνουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι ώστε να έχουμε ομαλή λειτουργία της διδακτικής διαδικασίας και ομαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Με το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης, θα παρέχουμε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στις εταιρείες που παράγουν τα βασικά προϊόντα διατροφής»,  τόνισε ο Κοβατσέφσκι

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας