Μενού Ροή
Βιομηχανικοί κολοσσοί στη Βόρεια Μακεδονία διακόπτουν την παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Εξαιτίας του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετές μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Μακεδονία έχουν σταματήσει την παραγωγή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, Branko Azeski, είναι αβέβαιο αν θα αρχίσουν να εργάζονται ξανά στο εγγύς μέλλον, καθώς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί από τρεις έως έξι φορές.

«Ορισμένες εταιρείες δεν λειτουργούν πλέον. Η κατασκευαστική εταιρεία "Fenny" (μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα) δήλωσε ότι πρέπει να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει την παραγωγή στις αρχές Οκτωβρίου, Η αύξηση των τιμών των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί από τέσσερις σε έξι φορές",  επεσήμανε ο Azeski.

Την ίδια στιγμή, οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας συναντήθηκαν με τον υπουργό  Οικονομίας Kreshnik Bekteshi και συμφώνησαν να υποβάλουν κατάλογο αιτημάτων στην κυβέρνηση έως την Τρίτη, η οποία θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει επίσης ότι η κυβέρνηση θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία σε χαμηλότερες τιμές.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τη Βουλγαρία για βοήθεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσει την οικονομία και τις εταιρείες της χώρας.  Ο Bekteshi ανέφερε πως αύριο ομάδες εργασίας θα ταξιδέψουν στη Βουλγαρία για να συμφωνήσουν για την τιμή και την απαιτούμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει το προτεινόμενο πακέτο βοήθειας που θα επιτρέψει στις εταιρείες να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Αυτοί που παράγουν και εξάγουν θα έχουν πλεονέκτημα έναντι άλλων επιχειρήσεων, εξήγησαν οι αρχές.

Ο Bekteshi επανέλαβε επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βοηθηθούν όλες οι εταιρείες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και είπε ότι οι εταιρείες θα λάβουν ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτές τιμές.

"Εργαζόμαστε για να παρέχουμε στις εταιρείες επαρκείς ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος και με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε εντατικά, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πιο λογική από αυτή στα παγκόσμια χρηματιστήρια", σημείωσε ο Bekteshi.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας