Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Ανάπτυξη το 2022 μόνο αν αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας αναμένουν ότι το τρέχον 2022 θα είναι έτος ρεκόρ στον τομέα των επενδύσεων κεφαλαίου και της οικονομικής ανάπτυξης, εάν η ενεργειακή και οικονομική κρίση αντιμετωπιστεί επαρκώς κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι, υπάρχει σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού που σχεδιάζεται να επενδυθεί σε κεφαλαιουχικά έργα το 2022.

«Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Φατμίρ Μπεσίμι είναι το 14,5% του προϋπολογισμού που θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις κεφαλαίου και ως εκ τούτου πιθανότατα θα είναι μια χρονιά οικονομικής άνθησης εάν η ενεργειακή και οικονομική κρίση αντιμετωπιστεί το πρώτο τρίμηνο» τόνισε ο Bekteshi.

Εν τω μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Dimitar Kovacevski είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία λαμβάνει επίσης διεθνή υποστήριξη και αναγνώριση από οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ σχετικά με τα σχέδιά της για την ενεργειακή μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Kovacevski συναντήθηκε με τη Rosana Dudzak, Μόνιμη Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη χώρα.

Στη συνάντηση τόνισε ότι οι κύριες δραστηριότητες της νέας κυβέρνησης τις πρώτες ημέρες της έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Ντούντζακ τόνισε τις θετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής σε διάφορους τομείς και ξεχώρισε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια της χώρας, για την οποία το αναπτυξιακό πρόγραμμα του UNDP έχει διαθέσει 7,8 εκατομμύρια δολάρια ως επιχορηγήσεις για νέα έργα.

Με τη σειρά του, ο Kovacevski τόνισε ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, μέσω προγραμμάτων UNDP, επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην κορυφή των προτεραιοτήτων της και ότι δημιουργούνται επιπλέον προϋποθέσεις για ενεργειακά έργα από ανανεώσιμες πηγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας