Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Επένδυση σε ΑΠΕ και εγκατάλειψη ορυκτών καυσίμων

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας και μεγαλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας για οικονομικές υποθέσεις Fatmir Bitiki .

«Η επένδυση που κάνουμε στην ενεργειακή απόδοση με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την επιταχυνόμενη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων είναι η πιο ζωτική πτυχή της πράσινης μετάβασης», εξήγησε ο Bitiki κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Εβδομάδα Κυκλικής Οικονομίας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μια κυκλική οικονομία θα φέρει αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, καθώς και παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

«Η παγκοσμιοποίηση και το οικονομικό μοντέλο της αυξανόμενης κατανάλωσης έχουν αυξήσει μόνο την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά συνέπεια, ο πλανήτης Γη χρειάζεται ενάμιση χρόνο για να ανανεώσει ό,τι καταναλώνουμε σε ένα χρόνο. Ως πολιτισμός, αντιμετωπίζουμε αυτή την ανισορροπία, η οποία εμποδίζει επίσης τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας», πρόσθεσε ο Μπιτίκι.

Υπογράμμισε τη σημασία της συνειδητοποίησης της ανάγκης υιοθέτησης μιας κυκλικής προσέγγισης στην οικονομία, η οποία δεν αποτελεί πλέον δευτερεύουσα πτυχή, αλλά κεντρικό θέμα που πρέπει να καθοδηγεί ό,τι κάνουμε.

«Η πρώτη, ίσως η πιο σημαντική προοπτική στον μετασχηματισμό των οικονομιών είναι να επενδύσουν στη δημιουργία προϊόντων που έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ταυτόχρονα μπορούν να ανακυκλωθούν έτσι ώστε ολόκληρος ο κύκλος να είναι βιώσιμος. Μια σημαντική στιγμή σε αυτή τη διαδικασία είναι η επένδυσή μας στην ενεργειακή απόδοση και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων είναι η βασική και πιο ζωτική πτυχή της πράσινης μετάβασης. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της χρήσης ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και υποδομές», εξήγησε ο Μπιτίκι.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι μια εθνική οικονομία που μεταβαίνει σε κυκλική δεν μπορεί να παρακάμψει την ανάπτυξη πράσινων υποδομών.

«Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις σε βιώσιμα συστήματα μεταφορών, όπως ηλεκτρικά οχήματα, δημόσιες συγκοινωνίες και ποδηλατικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, χώρων πρασίνου και βιώσιμου πολεοδομικού σχεδιασμού. Η προώθηση της τοπικής και βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και η ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος στη γεωργία, το οποίο περιλαμβάνει την υποστήριξη πρακτικών βιολογικής γεωργίας, δηλαδή τη μείωση της χρήσης χημικών παρασκευασμάτων στην παραγωγή τροφίμων», κατέληξε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας