Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Επιλογή της Βουλγαρικής εταιρείας "Balkan Utilities" για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι κρατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) ανακοίνωσαν ότι οι αρχές υπέγραψαν σύμβαση με τη βουλγαρική εταιρεία «Balkan Utilities» για την προμήθεια φυσικού αερίου για την παραγωγή θερμικής ενέργειας για τις μονάδες θέρμανσης Ανατολής, Δύσης, Energetika και Skopje North, καθώς και για τους υπόλοιπους καταναλωτές φυσικού αερίου στη χώρα.

Η τελευταία κίνηση ακολουθεί την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας και τη συμφωνία με την Bulgartansgaz για επέκταση της δυναμικότητας του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Έχει υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία "Balkan Utilities" από τη Βουλγαρία, για την παράδοση φυσικού αερίου για τον μήνα Ιανουάριο στην τιμή των 115,97e/MWh. Η ίδια εταιρεία έδωσε προσφορά για προμήθεια μέχρι την 1η Μαΐου 2023, δίνοντας μηνιαίες προσφορές τιμών πριν από την αρχή κάθε μήνα. Ο προηγούμενος προμηθευτής φυσικού αερίου του ESM, Makpetrol Prom-Gas, προσέφερε τιμή 116,20e/MWh, η οποία δεν ήταν σταθερή, δηλαδή υπόκειται σε διορθώσεις για τον Ιανουάριο. Ο τρίτος πλειοδότης A.P.M.P. «Η Handels Ges δεν έκανε πλήρη προσφορά», ανέφερε η ESM σε ανακοίνωσή της.

Η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει το δικό της χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας από την άνοιξη του 2023

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας MEMO DOEL - Σκόπια δήλωσε ότι θα ξεκινήσει το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας την άνοιξη, το οποίο θα λειτουργεί αρχικά με βάση την αρχή της επόμενης ημέρας, που σημαίνει αγορά και πώληση ενέργειας από σήμερα έως αύριο, και αργότερα επίσης σύμφωνα με την αρχή κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή αγοραπωλησίες την ίδια ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται η διαπραγμάτευση.

Οι κανόνες διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να εγκριθούν από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (ΚΚΕ) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, μετά το οποίο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του χρηματιστηρίου.

"Το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σύμφωνα με τον νόμο για την ενέργεια, ο οποίος εγκρίθηκε το 2018 και αποτελεί ευθύνη της MEMO DOEL Skopje, του διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μια πλατφόρμα συναλλαγών και μια πλατφόρμα χρηματοοικονομικού διακανονισμού εφαρμόζονται επί του παρόντος και όλα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, όταν αναμένουμε να τρέξει μια δοκιμαστική περίοδος», δήλωσε ο διευθυντής της MEMO, Simon Shutinoski, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Σουτινόσκι, όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να συναλλάσσονται στο χρηματιστήριο - δηλαδή όλοι εκείνοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που θέλουν να πουλήσουν την ενέργειά τους, με διαφάνεια, χωρίς διακρίσεις, και όλοι εκείνοι οι προμηθευτές και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας που θέλουν να αγοράσουν ενέργεια με τον ίδιο τρόπο από το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας