Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Περιφερειακή συνεργασία για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πράσινη ενέργεια

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Ο Viktor Andonov σύμβουλος του πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας σε θέματα ενέργειας επισημαίνει ότι τα κράτη της περιοχής πρέπει να συνεργαστούν για τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

"Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, η παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας θα φέρει νέες θέσεις εργασίας", δήλωσε ο Αντόνοφ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης "Ενεργειακό σύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - στρατηγικές για την υπέρβαση της κρίσης" κατά τη διάρκεια του Ενεργειακού Φόρουμ του Βελιγραδίου.

«Η ενεργειακή κρίση μας δίδαξε ότι στόχοι με συγκεκριμένο σχέδιο και ρυθμό υλοποίησης φέρνουν αποτελέσματα, όπως ήταν και η προηγούμενη δύσκολη περίοδος  της θέρμανσης. Τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο στο οποίο οι ενεργειακές πολιτικές θα δείξουν την πορεία της επιταχυνόμενης ενεργειακής μετάβασης η οποία είναι πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση έτους, η χώρα είδε την έκδοση αδειών για 428 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να εκτινάσσετε,  (για 207 MWh εγκατεστημένης ισχύος, η οποία είναι σχεδόν ίση με την παραγωγή ενός μπλοκ από τον βασικό ενεργειακό πυλώνα TPP Bitlola).

"Αυτή η πρόσφατα εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια που συνδέεται με το δίκτυο για ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες δέκα πόλεων στη χώρα μας", δήλωσε ο Αντόνοφ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των κρατικών «σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) Βάσκο Στεφάνοφ, οι αρχές επικεντρώνονται τώρα σε αναπτυξιακά έργα.

«Οι εργάτες κατέβαλαν τη μέγιστη προσπάθεια, όλες οι ανθρώπινες ικανότητες κινητοποιήθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία και συμπεριλήφθηκαν τα εργοστάσια παραγωγής. Παρέχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση για όλη την περίοδο θέρμανσης. Τώρα ετοιμάζουμε και εστιάζουμε στο νέο σύστημα θέρμανσης. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο δρόμος από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή", δήλωσε ο Stefanov.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο Andonov συναντήθηκε επίσης με την Υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Dubravka Jedovic, και συζήτησε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, της κοινής προσέγγισης και της στήριξης της ΕΕ για την επιτυχή μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας