Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Στο υδροηλεκτρικό Cebren πριν δοθεί στην ΔΕΗ προστίθεται και η αντλησιοταμίευση

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας προτείνει ένα σύνολο μέτρων που οι αρχές και οι θεσμοί θα μπορούσαν να εφαρμόσουν για μια φθηνότερη και περιβαλλοντικά καθαρή ενέργεια. Μεταξύ άλλων προτείνεται η εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού Cebren - το οποίο βρίσκεται προ των πυλών να κατοχυρωθεί στην ΔΕΗ - να χρησιμοποιηθεί μέσω της μεθόδου της αντλησιοταμίευσης σε αποθήκη ενέργειας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά, με τον κρατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) να επικεντρώνεται στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ αντί της παραγωγής ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασπορά στην επένδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προγραμματισμένη κατασκευή του δικτύου διανομής και των συστημάτων μπαταριών και ούτω καθεξής.

Τα εννέα μέτρα

«Τα εννέα προτεινόμενα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία για τη στήριξη της οικονομίας σε μια ενεργειακή κρίση έχουν σταλεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο σε όλους τους κρατικούς και δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητα στον τομέα της ενέργειας. Η επιστολή με τα μέτρα που προτείνονται από την επιχειρηματική κοινότητα απευθύνεται στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομίας, τον ESM, το MEPSO, το NER, τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την MANU (Εθνική Ακαδημία Επιστημών), το MEMO και άλλους κρατικούς φορείς», ανέφερε σε δήλωσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Kreshnik Bekteşi, οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, καθώς οι περισσότερες από αυτές, όπως αυτή για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από τον ESM στην ελεύθερη αγορά στο μέλλον, εξετάζονται ήδη.

Απόθηκευση στο υδροηλεκτρικό Cebren

Ένα από τα μέτρα που προτείνονται επίσης είναι οτι το επερχόμενο έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού του Cebren θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό σύστημα αποθήκευσης πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά - ως αναστρέψιμος υδροηλεκτρικός σταθμός που θα χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια από τις φθηνές ώρες για την άντληση νερού στην άνω λεκάνη, από την οποία θα παράγεται ενέργεια κατά τις ώρες υψηλότερης ζήτησης.

Το deal της ΔΕΗ με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την εξαγορά του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού στο Cebren έχει εξαγγελθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά των σκοπιανών, τουλάχιστον τρεις φορές. Τον Σεπτέμβριο του 2022, τον Μάρτιο του 2023 και προ ημερών, από το Φόρουμ των Δελφών δια στόματος Ζόραν Ζάεφ. Κάθε φορά, παρουσιάζεται ως μια «κλειδωμένη» συμφωνία, ωστόσο ποτέ δεν είναι.

Το υδρογόνο

Ένα άλλο μέτρο υπογραμμίζει τη σημασία του υδρογόνου ως καυσίμου του μέλλοντος και τρόπου μετατροπής της παραγωγής και αποθήκευσης της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας και ζητά να συμπεριληφθεί αυτό στη Στρατηγική Ενεργειακής Ανάπτυξης έως το 2030, κατά την επόμενη ανανέωσή της, η οποία πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια και στην οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί φορείς.

Επιπλέον, το κράτος θα πρέπει να επιτρέπει στους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας να είναι σε θέση να εκδίδουν πράσινα πιστοποιητικά. Τα πράσινα πιστοποιητικά απαιτούνται από επιχειρηματικές οντότητες που χρησιμοποιούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και για τις οποίες αποτελούν σημαντικό εργαλείο στις ξένες αγορές. Η έκδοση των πιστοποιητικών θα εξασφαλίσει επίσης μια σταθερή εισροή ξένου συναλλάγματος για το κράτος, περιγράφει το προτεινόμενο μέτρο

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας