Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Θα υπάρχει επάρκεια ρεύματος τον χειμώνα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Σύμφωνα με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, η κατάσταση με το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα θα παραμείνει σταθερή όλο τον χειμώνα, Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος ενέργειας από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, Βίκτορ Αντόνοφ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι θεσμοί και οι εταιρείες είναι πολύ σημαντικοί σε αυτή τη διαδικασία και όλοι πρέπει να κάνουν μια μικρή αλλαγή στο σπίτι και στον χώρο εργασίας, που θα σημαίνει πολλά για το ενεργειακό σύστημα», είπε ο Αντόνοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, παρήχθησαν συνολικά 199.830 μεγαβατώρες.

Την ίδια περίοδο πωλήθηκαν 600 μεγαβατώρες υπέρβασης. Με αυτό, όπως τονίζει, με την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το διάστημα στο δεύτερο εξάμηνο του Οκτωβρίου καλύπτεται το 100% των αναγκών των νοικοκυριών και των μικρών καταναλωτών. Πρόσθεσε επίσης ότι από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, ο Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός Βόρειας Μακεδονίας (ESM) κατάφερε να παράγει επιπλέον γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Αντόνοφ απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες της χώρας να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι και θα υπάρχει ρεύμα για όλους αυτόν τον χειμώνα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην προτεινόμενη χρήση ντίζελ για παραγωγή θερμότητας

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Eco-Awareness» έδωσε σκληρή απάντηση στις ανακοινώσεις του ESM για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στα Σκόπια και χρήση ντίζελ για παραγωγή θερμότητας. «Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση της AD ESM να δοκιμάσει νέους κινητήρες με καύσιμο ντίζελ σε θερμαντικές μονάδες Ανατολικής και Δύσης στα Σκόπια μετά τις 15 Νοεμβρίου είναι επιπόλαιες και περιττές σε συνθήκες όπου το φυσικό αέριο αποτελεί επιλογή ως πηγή ενέργειας για αυτές τις μονάδες θέρμανσης », ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η ανακοίνωση ότι έχουν εγκατασταθεί 10 νέες αντλίες ντίζελ στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και θα δοκιμαστούν μετά από 10 ημέρες σε κάθε θερμαντική μονάδα, είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που έχει εφαρμοστεί αδιαφανώς και θα επιφέρει μακροπρόθεσμα βλαβερές συνέπειες για την υγεία των πολιτών των Σκοπίων. «Παρόλο που αντιμετωπίζουμε ενεργειακή κρίση για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα, οι αποφάσεις που λαμβάνονται για να την ξεπεράσουμε πρέπει να είναι διαφανείς και να αποφέρουν οφέλη μακροπρόθεσμα, ώστε η κρίση να μην επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο. Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος θα πρέπει επίσης να αποτελεί πάντα προτεραιότητα στη λήψη τέτοιων αποφάσεων», ανέφερε ο οργανισμός σε δελτίο τύπου.

Οι μονάδες θέρμανσης Ανατολής και Δύσης στην πρωτεύουσα των Σκοπίων έχουν επί του παρόντος άδεια λειτουργίας μόνο με φυσικό αέριο. Η αλλαγή που εισάγεται είναι εντελώς διαφορετική από τον κανονικό τρόπο λειτουργίας τους και αντιπροσωπεύει τη δημιουργία μιας νέας μονάδας με εντελώς νέες παραμέτρους.

Οι θερμοηλεκτρικές μονάδες δεν διαθέτουν εξοπλισμό για τον έλεγχο των εκπομπών από τη χρήση καυσίμου ντίζελ, δεν διαθέτουν καν περιβαλλοντική άδεια που να το επιτρέπει, πρόσθεσε η οργάνωση. «Από τις αρχές Νοεμβρίου σημειώνεται καθημερινή υπέρβαση των επιτρεπόμενων τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Σκόπια, η οποία κάποιες μέρες είναι διπλάσια από την επιτρεπόμενη. Με τη χρήση ντίζελ στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ακόμη και μόνο σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο,  η ρύπανση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε στο EnergyMag ο Davor Pehchevski, συντονιστής ενέργειας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Πληροφοριών Eco-Awareness. Υπάρχουν ήδη τεχνολογικά και οικονομικά άμεσα διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι αρχές πρέπει να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά χωρίς την ατμοσφαιρική ρύπανση, σημείωσε

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας