Μενού Ροή
Βρήκε χρηματοδότηση (από ΗΠΑ) και ξεκινά η κατασκευή του νέου πυρηνικού εργοστασίου στην Ρουμανία

Με την σφραγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αμερικανική χρηματοδότηση προωθείται η ανάπτυξη της πυρηνικής μονάδας VOYGR στο Doicești στην κεντρική Ρουμανία, στην περιοχή Muntenia. Ένα πακέτο χρηματοδότησης έως και 275 εκατομμυρίων δολαρίων έχει προετοιμαστεί για τον μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα ή SMR, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα.

Οι δεσμεύσεις για το έργο πυρηνικής ενέργειας προέρχονται μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ειδικότερα, τα κεφάλαια προβλέπονται για την προμήθεια υλικών μακράς μολύβδου, τη φάση 2 front-end engineering and design (FEED), την παροχή εμπειρογνωμοσύνης στη διαχείριση έργων, τον χαρακτηρισμό του χώρου και τις κανονιστικές αναλύσεις και την ανάπτυξη ειδικού χρονοδιαγράμματος και εκτιμήσεων προϋπολογισμού για εκτέλεση του έργου.

Πρωτοποριακή τεχνολογία SMR

Η τεχνολογία SMR βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, και εφαρμόζεται κυρίως σε πιλοτικά έργα. Δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πυρηνικοί σταθμοί στην Ευρώπη, αλλά πολλές χώρες ενδιαφέρονται. Οι πρόσφατες εξελίξεις, μαζί με τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενίσχυσαν την πολιτική υποστήριξη για μια αναζωπύρωση της πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία ηγείται μιας ομάδας 14 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ονόμασε Πυρηνική Συμμαχία.

Η τεχνολογία VOYGR αναπτύχθηκε από την NuScale Power με έδρα τις ΗΠΑ. Μαζί με την RoPower Nuclear, που ανήκει σε ίσα μερίδια της Nova Power & Gas και της κρατικής Nuclearelectrica, διεξάγει μια μελέτη FEED φάσης 1 της τοποθεσίας - πρώην εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Οι εταιρείες στοχεύουν να αναπτύξουν μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 462 MW, αποτελούμενη από έξι μικρούς αντιδραστήρες.

Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ (EXIM) και η US International Development Finance Corporation (DFC) έχουν εκδώσει επιστολές ενδιαφέροντος για πιθανή υποστήριξη ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, αντίστοιχα, για την ανάπτυξη του έργου, δήλωσε η NuScale.

«Η υποστήριξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους διεθνείς εταίρους είναι ένα μήνυμα προς τις ενεργειακές αγορές σε όλο τον κόσμο ότι τα NuScale SMRs είναι μια σημαντική νέα τεχνολογική λύση για την παγκόσμια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ότι η Ρουμανία έχει τις δυνατότητες και την εμπειρία να υποστηρίξει την ανάπτυξή της», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος John είπε ο Χόπκινς. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βοηθούν στην ανάπτυξη της κορυφαίας τεχνολογίας SMR μας το 2029».

Θα εκπαιδευτούν σε προσομοιωτή

Οι συνεργάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν την Japan Bank for International Cooperation, την DS Private Equity από τη Νότια Κορέα, την EXIM Bank Romania και την Emirates Nuclear Energy Corp.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η NuScale και η Nuclearelectrica άνοιξαν το πρώτο διεθνές NuScale Energy Exploration Center (E2 Center) στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρουμανίας. Ο προσομοιωτής SMR εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστήμιο Politechnica του Βουκουρεστίου.

Η NuScale αναπτύσσει έναν αντιδραστήρα νερού υπό πίεση που μπορεί να παράγει 77 MW ηλεκτρικής ενέργειας ή 250 MW θερμικής ενέργειας σε ακαθάριστους όρους. Η εταιρεία εξήγησε ότι θα μπορούσε να συνδυάσει έως και 12 μονάδες ή 924 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Το VOYGR είναι το πρώτο και μοναδικό SMR που έχει πιστοποιηθεί ο σχεδιασμός του από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Nuclearelectrica και η NuScale Power υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στη Ρουμανία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Fluor, ο μεγαλύτερος μέτοχος της NuScale, προβλέπεται να συντονίσει τη μηχανική, τις προμήθειες και τις κατασκευές (EPC) στο Doicești.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας