Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΕ: Ψάχνει προμήθειες φυσικού αερίου λόγω ουκρανικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δοκιμάζει τα νερά» για να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο οι εμπορικοί εταίροι της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εν μέσω περιορισμένων αποστολών από τη Ρωσία και αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων λόγω της Ουκρανικής κρίσης.

Ενώ η ΕΕ διαθέτει ισχυρή υποδομή φυσικού αερίου και σαφείς διαδικασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρει το Bloomberg, πρέπει να παραμείνει «εξαιρετικά σε εγρήγορση» και να βελτιώσει την ετοιμότητά της απέναντι σε πιθανούς κινδύνους, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας το Σάββατο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει διαφορετικά σενάρια για να βεβαιωθεί ότι τα εθνικά σχέδια είναι κατάλληλα σε μια περίοδο ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης αερίου και αυξημένης γεωπολιτικής έντασης.

«Η Επιτροπή συζητά με τους εταίρους μας τη δυνατότητα αύξησης των προμηθειών στην Ευρώπη», τόνισε η Simson προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή της στις συναντήσεις του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στο Αζερμπαϊτζάν στις 4 Φεβρουαρίου και του Ενεργειακού Συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ, τρεις ημέρες αργότερα στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κινητοποιηθεί με στόχο την εξασφάλιση επιπλέον φορτίων LNG προς την Ευρώπη από το Κατάρ.

Η αρνητική συγκυρία και οι κίνδυνοι

Η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά υψηλά, αναγκάζοντας ορισμένους βιομηχανικούς κολοσσούς στην Ευρώπη να περιορίσουν την παραγωγή τους και τα νοικοκυριά να βρίσκονται αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης στην ΕΕ ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο τους για την εποχή εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, μετά τη μακροχρόνια συντήρηση στα νορβηγικά κοιτάσματα και τις περιορισμένες αποστολές από τη Ρωσία. Οι εντάσεις, όμως κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας τροφοδοτούν επίσης ανησυχίες για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί σε σύγκρουση.

Μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., τα 22 εφάρμοσαν μέτρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, όπως χαμηλότερη φορολογία και δασμούς, άμεση εισοδηματική στήριξη και κουπόνια.

Για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς τιμών, η ΕΕ συζητά σχέδια κανόνων για τη βελτίωση του συντονισμού αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη δυνατότητα εθελοντικών αγορών στρατηγικών αποθεμάτων. Η Επιτροπή αναλύει επίσης εάν και πώς θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει την αγορά ενέργειας της Ε.Ε.

«Όμως, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η μόνη μόνιμη λύση για την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και ως εκ τούτου τις ασταθείς τιμές της ενέργειας είναι να ολοκληρώσουμε την πράσινη μετάβαση», επισήμανε η Simson.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη Δευτέρα να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο η αναστολή της ισχύος των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Οι μισοί εκ των 54 πελατών του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μνημόνιο κατανόησης για την αεριοποίηση της Αλβανίας υπεγράφη αυτή την εβδομάδα μεταξύ τριών εταιρειών παρουσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Την έναρξη των μεγάλων έργων υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κήρυξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας και ο...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE