Μενού Ροή
Αλλάζει "πίστα" η ακριβή ενέργεια - Δευτέρα Eurogroup, 21-22/10 Σύνοδος Κορυφής

Με την διάχυτη ανησυχία ότι οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, που μόνο στο φυσικό αέριο ξεπερνούν το 300%, θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης και την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2022, συνέρχεται την Δευτέρα το Eurogroup.

Το σημείωμα, που ετοιμάστηκε για τη συνάντηση των υπουργών στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ωστόσο ότι οποιαδήποτε πολιτική απάντηση πρέπει πρώτα να καθορίσει πόσο προσωρινή ή μόνιμη ήταν η αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι προσωρινές και θα μειωθούν το 2022 και πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν.

Ερωτηματικό οι προϋπολογισμοί

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού πρέπει να προετοιμάσουν προϋπολογισμούς του 2022 που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το κόστος ενέργειας.

"Η τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρεάζει ήδη τις οικονομίες και υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στους εθνικούς προϋπολογισμούς", ανέφερε η Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.

"Ο τύπος των απαντήσεων επηρεάζεται επίσης από το αν το ζήτημα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα προσφοράς ή ζήτησης", ανέφερε.

Οι διαθέσιμες πολιτικές

"Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών πολιτικής και μοχλών που είναι διαθέσιμες στις κυβερνήσεις, από την αντιμετώπιση της προσφοράς (επενδύσεις) έως τη διαχείριση της ζήτησης (επιδοτήσεις και εθνικά φορολογικά μέτρα), καθώς και ευρύτερες πτυχές ανταγωνισμού και κανονιστικές ρυθμίσεις", ανέφερε.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 300% φέτος λόγω παραγόντων που περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης, διακοπές και υψηλή ζήτηση καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία του COVID-19, αυξάνοντας το κόστος χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Από οικονομική άποψη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις συνολικές τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας", ανέφερε η Επιτροπή.

Και Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την αύξηση των τιμών κατά την επόμενη συνάντησή τους στις 21-22 Οκτωβρίου.

"Η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι οικονομίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τη σημασία της εφαρμογής πράσινων μεταρρυθμίσεων", ανέφερε η Επιτροπή.

«Υπάρχει κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές ενέργειας να έχουν επίσης δυσανάλογες επιπτώσεις σε ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και μεγαλύτερης ηλικίας νοικοκυριά (ενεργειακή φτώχεια), κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τους χειμερινούς μήνες», ανέφερε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας