Μενού Ροή
Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Η Quantum που "σαρώνει" τους διαγωνισμούς, η Ameresco του ομογενή Σακελλάρη και τα πρώτα βήματα για Blink και Tesla

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Οι υδρογονάνθρακες δεν είναι ο μόνος ενεργειακός τομέας στην Ελλαδα με παρουσία των Αμερικανών.

Τα αιολικά πάρκα και συνολικά η ελληνική πράσινη ενέργεια προσελκύουν σταδιακά όλο και περισσότερες υπερατλαντικές επενδύσεις, οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν αποκτήσει το στρατηγικό βάθος των ευρωπαϊκών.

Τον τόνο δίνει αναμφίβολα η Quantum, το fund ομπρέλα της 547 Energy (συνεργάζεται με την ελληνική ΕΝΤΕΚΑ), στο οποίο έχει συχνά αναφερθεί ο πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, και που μέχρι στιγμής έχει "σαρώσει" το 35% των αιολικών έργων τα οποία έχουν βγει σε διαγωνισμούς από τη ΡΑΕ.

Εφόσον κρατήσει τον ίδιο ρυθμό, και κατασκευάσει τα παραπάνω έργα, τότε θεωρείται πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να "πλασαριστεί" στην πρώτη πεντάδα των πρωταγωνιστών της πράσινης ελληνικής αγοράς.

Απο την Αρκαδία, την Αχαΐα και την Κοζάνη μέχρι την Ημαθία, με πιο εμβληματικό έργο αυτό στο Βέρμιο, οι Αμερικανοί εξελίσσονται σε major παίκτη της αγοράς αιολικών, έχοντας εξασφαλίσει, μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ, δεκάδες συμβάσεις σταθερής αποπληρωμής της ενέργειας σε βάθος 20ετιας.

Εμβληματικότερο όλων το έργο στο Βέρμιο, στην καρδιά της ζώνης που πρόκειται να απολιγνιτοποιηθεί, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση απο την Εθνική Τράπεζα, με την κατασκευή του να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που προτίθεται να κάνει το fund στην Ελλαδα τοποθετείται στα 400-450 εκατ. ευρώ. Όσο για το όνομα της θυγατρικής του, το 547, προήλθε από το γεγονός ότι το ανθρώπινο μάτι διακρίνει τα χρώματα σε μήκη κύματος που κυμαίνονται από τα 400 εως τα 700 νανόμετρα. Στο μήκος των 547 νανόμετρων γίνεται διακριτό το χρώμα "ηλεκτρικό πράσινο" το οποίο και έδωσε το όνομά του στην 547 Energy.

Η Αmeresco του ομογενη Γ. Σακελλαρη

Στην περίπτωση της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, Ameresco, του ομογενή δισεκατομμυριούχου, Γιώργου Σακελλάρη, η αρχή έγινε το 2021, όταν από κοινού με την ResInvest ανέλαβε το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ, ισχύος 9,2 MW στην Κεφαλλονιά.

Ήταν το πρώτο διεθνές έργο στην ηπειρωτική Ευρώπη, μιας εταιρείας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παρόχους ενεργειακών λύσεων στη Β. Αμερική.

Η εισηγμένη, της οποίας η αποτίμηση κινείται στα επίπεδα των 5 δισ. δολαρίων, αναζητά στην ελληνική αγορά και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ προωθεί παράλληλα έξυπνες λύσεις, όπως οι φορητοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Το δημιούργημα του επιχειρηματία, που θεωρείται απο τους πρωτοπόρους της "πράσινης" ενέργειας διεθνώς, αφορά φορητούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος από ηλιακή ενέργεια για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα δίκτυα από φυσικές καταστροφές.

Επι ελληνικού εδάφους, η θυγατρική εταιρεία της Ameresco, ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι σε κοινοπραξία με την ελληνική Sunel Group την κατασκευή του φωτοβολταϊκού της Cero ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ στην Δράμα. Ένα απο τα πρώτα πάρκα που πρόκειται να λειτουργήσει με καθεστώς PPA (Purchase Power Agreement).

Οι παραπάνω είναι οι πιο ηχηρές αμερικάνικες παρουσίες στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Εγχειρήματα είχαν επιχειρηθεί από άλλους και στο παρελθόν, με πιο χαρακτηριστική ίσως τη περίπτωση της Invenergy, η οποία ειχε φτάσει να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα και να συζητά με εγχώριους παίκτες, όπως η ΔΕΗ και η Mytilineos, ωστόσο οι προθέσεις δεν μετουσιωθήκαν σε πράξεις.

Blink και Tesla

Ενεργότερη η παρουσία αμερικανικών ενεργειακών επενδύσεων στην ηλεκτροκίνηση.

Η μεν Blink Charging Hellas διαθετει σημερα πανω απο 430 θέσεις φόρτισης πανελλαδικά, με στοχο το δίκτυο να μεγαλώνει στοχευμένα με νέες προσθήκες σε καίρια σημεία. Ιδρύθηκε το 2019 και ηταν απο τους πρώτους παίκτες που εισήλθαν στη νεα αυτη αγορά.

Τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα έχει κάνει και η Tesla, μέσα από ένα περιορισμένο προς το παρόν δίκτυο Supercharger σταθμών. Η αμερικανική εταιρεία διαθέτει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών παγκοσμίως, με περισσότερους από 35.000 φορτιστές.

Σε αυτά τα ονόματα περιορίζεται προς το παρόν η αμερικανική πράσινη ενεργειακή παρουσία στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται κατά καιρούς είναι μεγαλύτερες από αυτό που συμβαίνει στη πράξη, κάτι που, όπως λένε όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, παρά ευρύτερα την Ευρώπη.

Είναι πολύ πιο εύκολο για μια αμερικανική εταιρεία να αναπτύξει αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Αίγυπτο, στην Λ. Αμερική ή σε κάποια τρίτη χώρα, όπου το ρυθμιστικό και θεσμικό περιβάλλον θυμίζει περισσότερο το αμερικανικό, παρά στην ΕΕ, όπου καλείται να αντιμετωπίσει ένα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό και άρα χρονοβόρο πλαίσιο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας