Μενού Ροή
Αναλαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ ηγετικό ρόλο στον EuroAsia μετά την αδυναμία Κτωρίδη

Ανακατατάξεις και μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Energymag.gr, στον φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ με τον ΑΔΜΗΕ να αναλαμβάνει τον ρόλο του Project promoter.

Οι συζητήσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και του μετόχου του EuroAsia INterconnector βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο για την ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του project promoter. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταθέσει προσφορά στο μέτοχο η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει αποδεκτή.

Ο σημερινός φορέας υλοποίησης του έργου έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility και έχει συνάψει σύμβαση με τη Nexans για το καλωδιακό τμήμα του έργου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυπριακή εταιρεία δυσκολεύεται να καλύψει ανάγκες σε οικονομικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του Νάσου Κτωρίδη προ εβδομάδων δεν κατέβαλε τη δόση 50 εκ. ευρώ στην Nexans , παρ’ ότι πρόσφατα είχαν εκταμιευθεί τα πρώτα 50 εκ. ευρώ από το Connecting Europe Facility. Ο προϋπολογισμός του Euroasia, από τα αρχικά 1,57 δισ. έχει εκτιναχθεί στα 1,9 δισ. ευρώ και συνεπώς απαιτείται η εξεύρεση επενδυτών και νέας χρηματοδότησης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του φορέα υλοποίησης θεωρείται από όλες τις πλευρές ως η καλύτερη λύση για την ομαλή υλοποίηση του έργου, στο βαθμό που ο Ελληνικός Διαχειριστής διαθέτει, αφενός την απαραίτητη οικονομική ευρωστία, αφετέρου την τεχνική δυνατότητα και εμπειρία για να υλοποιήσει ένα έργο τόσο υψηλής τεχνικής δυσκολίας. Ο ΑΔΜΗΕ εξάλλου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της σύμβασης με τη νορβηγική εταιρεία για το καλώδιο. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ το προηγούμενο διάστημα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia με ποσοστό 33%.

Ήδη, από το 2021, ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συμβάλει, καθοριστικά, στη σχεδιαστική ωρίμανση και στη χρηματοδοτική του ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF), με 657 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας