Μενού Ροή
Από αριστερά προς δεξιά: Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια Κάντρι Σίμπσον, η Ισπανίδα Τερεζα Ριμπειρα, Η Γαλλίδα υπουργός ενέργειας Μπάρμπαρα Πομπίλι, ο Ιταλός , Ρομπέρτο Τσινγκολάνι και o Ρουμάνος υπουργός Ποπέσκου
Άναψαν νωρίς τα αίματα στην Αμιέν - Απειλεί με νομικές κυρώσεις η Αυστρία εάν φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια χαρακτηριστούν πράσινες επενδύσεις

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας βρίσκονται για πολλοστή φορά στο προσκήνιο αυτή την ώρα στο άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αμιέν της Γαλλίας.

Στις συναντήσεις των υπουργών των 27 κρατών μελών που είναι παρούσα και η επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson άναψαν νωρίς τα αίματα καθώς η Αυστριακή υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Λεονόρε Γκεέσλερ δήλωσε ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει στον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινες βιώσιμες επενδύσεις, τότε η Αυστρία θα λάβει νομικά μέτρα.

«Πάντα λέγαμε ότι όταν η Επιτροπή συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, η Αυστρία θα λάβει δικαστικά μέτρα», δήλωσε η  κατά την άφιξή της στο Συμβούλιο.

Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη Γαλλία έχει δημιουργήσει συγκρατημένες προσδοκίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, πως κάτι μπορεί να αλλάξει σε ό,τι αφορά την ανάληψη κοινής δράσης σε κεντρικό επίπεδο για την προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Η Γερμανία έχει ήδη διαφοροποιηθεί, στοχεύοντας στη χρήση υδρογόνου και σε απευθείας συμφωνίες για την εξασφάλισή του.

Ελληνική πρόταση

Η Ελλάδα δια του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Σκρέκα, αναμένεται να επαναφέρει τις προτάσεις της τόσο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η δεύτερη πρόταση παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η πρόταση, που συνυπογράφουν εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ρουμανία, προβλέπει την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος παραγωγής.

Στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου η πρόταση των πέντε υπουργών δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, με τα περισσότερα κράτη του βορρά όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία να μην συμμερίζονται την άποψη ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στον καθορισμό των τιμών στη χονδρική αγορά.

Οι συσχετισμοί

Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστες πηγές, στην Αμιέν δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη συλλογική ευρωπαϊκή στάση και τους συσχετισμούς μεταξύ των κρατών μελών. Όπως τονίζουν, η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό κανονισμό ταξινομίας, στόχος που έχει ήδη επιτευχθεί. Στο πλευρό των Γάλλων βρίσκονται αρκετά κράτη μέλη τα οποία θέλουν να χαρακτηριστεί πράσινη η πυρηνική ενέργεια, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Σλοβακία.

Στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας θα συζητηθεί και το ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, ενώ σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα προηγηθεί, θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας