Μενού Ροή
«Ανήσυχοι» πολίτες μπλοκάρουν ξανά ενεργειακές επενδύσεις –Τα στοπ σε ΔΕΗ Ανανεώσιμες, EDPR και Αράκυνθο

Σχεδόν αμέσως μετά την λήξη της καραντίνας επέστρεψαν και τα «αυθόρμητα» μπλόκα σε εν εξελίξει επενδύσεις στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μόνο τα τελευταία 24ωρα έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις από μικρή μερίδα πολιτών σε τρεις περιοχές της χώρας.

Τελευταία πληγείσα η 4η παγκοσμίως εταιρεία αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, η Πορτογαλική EDP Renewables, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει την κατασκευή ενός από τα αιολικά της πάρκα στη θέση «Αερορράχη», της Δημοτικής Ενότητας Αετού, του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία, το έργο θα έχει συνολική ισχύ 14,28MW, θα αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες και χωροθετείται εκτός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000. Το έργο αδειοδοτείται από το 2011 έως σήμερα, διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και σημειώνεται ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στο πλαίσιο αδειοδότησης του έργου. Το σύνολο των αδειών έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο κατά τις νόμιμες διαδικασίες και βρίσκεται στη διάθεση του κοινού.

Η Εταιρεία, στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι βρέθηκε μπροστά σε λίγα άτομα, οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν τη νομίμως αδειοδοτημένη κατάσταση του έργου, παρεμπόδισαν την είσοδο εκσκαφικού μηχανήματος στο έργο. Εξαιτίας αυτού, δυστυχώς, οι προγραμματισμένες εργασίες του καθόλα νομίμως αδειοδοτημένου έργου δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν.

Η EDPR έχει ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό πλάνο στην Ελλάδα, το οποίο πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παρ' όλα αυτά, τέτοιου είδους αδικαιολόγητες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη βιώσιμη συνέχεια και εξέλιξη του πλάνου αυτού στη χώρα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σε περιπέτειες μπαίνουν, πριν καν ξεκινήσουν και οι επενδύσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία μετά την επίσημη απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη, να κάνει πίσω στην επένδυση της ΔΕΗ Ανανέωσιμες στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί ως γνωστό ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση πλωτών φ/β, συνολικής ισχύος 50 MW, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης, ενώ και ο όμιλος Interphoton Investment έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση πλωτού φ/β, ισχύος 500 MW, επίσης στη λίμνη Πολυφύτου.

Ωστόσο, με αφορμή τα σχέδια για δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή αυτή λίμνη, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα για να εκφράσει την αντίθεσή του στην άναρχη, όπως την χαρακτήρισε, ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην περιοχή.

Η ΔΕΗ έχει επιλέξει στη λίμνη Πολυφύτου προσεκτικά τα σημεία με μηδενική οπτική όχληση, πλησίον ακτών και χωρίς να ενοχλούν την υπόλοιπη δραστηριότητα της περιοχής. Αντίθετοι στην εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στην Π.Ε Κοζάνης είναι ωστόσο οι επαγγελματίες ψαράδες αλλά και οι δημοτικές αρχές Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού.

Ο αρμόδιος Περιφερειάρχης, δήλωσε ότι έχει άλλα σχέδια, τουριστικά για την περιοχή.

Στον Αράκυνθο

Παρόμοια εξέλιξη τείνουν να λάβουν και δύο βεβαιώσεις παραγωγού ενέργειας σε δύο εταιρείες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Διαύγεια και προκαλούν ήδη αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 ανεμογεννήτριες στην περιοχή ΖΥΓΟΣ της δημοτικής ενότητας Ιερής Πόλης Μεσολογγίου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και 15 ανεμογεννήτριες στην περιοχή ΣΓΟΥΡΟΒΕΡΚΟ της δημοτικής ενότητας Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.

Ήδη φορείς πολιτών καλούν τους Δήμους Μεσολογγίου, Αγρινίου, τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων, την Μητρόπολη και κάθε φορέα, σύλλογο, ενεργό πολίτη να αναλάβουν πρωτοβουλία, πραγματοποιώντας άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες και προχωρώντας στην προσβολή των αποφάσεων έγκαιρα!

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου έχει ταχθεί με απόφασή του κατά των συγκεκριμένων έργων (5/04/2021) και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων ήδη με το υπ’αριθμ. 12621/31-3-2021 έγγραφο του, προς την ΡΑΕ αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ασύμβατη με την περιοχή (το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010), διαθέτει σημαντικούς οικοτόπους και εκεί κουρνιάζουν σημαντικά και απειλούμενα είδη πτηνών)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας