Μενού Ροή
Αντίστροφη μέτρηση τεσσάρων ημερών για τις αποφάσεις “βαρόμετρο” για τον ευρωπαϊκό χειμώνα

Σε τέσσερεις μέρες, δηλαδή από σήμερα και μέχρι τις 21/7, θα φανεί κάποιος ορίζοντας για τις προθέσεις της Μόσχας για την συνέχιση της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.  Οι τιμές πάντως του αερίου στον Ολλανδικό Δείκτη TTF καταγράφουν μια σχετική αποκλιμάκωση, της τάξης περίπου του 8% την τελευταία εβδομάδα, με τιμές σήμερα περίπου στα 159 - 160 ευρώ ανά MWh.

Πάντως στην εγχώρια αγορά ρεύματος οι τιμές είναι αυξημένες και σήμερα. Έτσι στην χονδρεμπορική αγορά για σήμερα καταγράφεται τιμή 354,83 ευρώ ανά MWh, με αύξηση 14,5%. Ανάλογη τάση επικρατεί για σήμερα σε όλη την Ευρώπη με πρώτη βέβαια την Ιταλία με τιμή 462,88 ευρώ ανά MWh.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις ο αγωγός Nord Stream 1 αναμένεται να ξανανοίξει στις 21 Ιουλίου, ωστόσο παράγοντες της ΕΕ αλλά και αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η Ρωσία θα εκκινήσει και πάλι κανονικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού και δε θα καταφύγει σε "κελφτοπόλεμο" στο φόντο της απόφασης της ΕΕ για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο μέχρι το 2027.

Έτσι, εάν η Ρωσία δεν επανεκκινήσει τον Nord Stream 1, τότε πρώτα η Γερμανία, που βάσισε το βιομηχναικό της "θαύμα" και τα πλεονάσμάτά της στη φθηνή ρωσική ενέργεια, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα χρειαστεί να θεσπίσει δελτίο φυσικού αερίου για να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό αυτόν τον χειμώνα. Κι αυτό βέβαια με βαρύ κόστος για τη βιομηχανία της αλλά και για την κοινωνική της ισορροπία.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρώπη εισήγαγε 140 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, ή περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.  Και βέβαια η Γερμανία, από τα κράτη μέλη της ΕΕ,  είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου, καταναλώνοντας 100 bcm φυσικού αερίου πέρυσι. Περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της Γερμανίας, περίπου 55 bcm, αγοράζεται από τη Ρωσία και ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Με βάση πάντως δημοσιεύματα και αναφορές αναλυτών, χωρίς την επίσημη επιβεβαίωση, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας ήταν γεμάτες κατά 52% στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με άρθρο του Reuters στις 16 Ιουνίου. Κι αυτό την ώρα που στόχος της χώρας είναι να είναι γεμάτα κατά 80% μέχρι τον Οκτώβριο και στο 90% μέχρι τον Νοέμβριο για να προετοιμαστούν για τον χειμώνα.

Εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και θα απαιτηθούν έκτακτα μέτρα, πέρα από τις νέες υποδομές που προωθούνται (τέσσερις πλωτοί τερματικοί σταθμοί).

Η ΕΕ

Την ίδια ώρα και η ΕΕ αλλά και η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανάλογα θέματα με τη Γερμανία, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι περίπου στο 62% της χωρητικότητας, ακριβώς κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με άρθρο της 12ης Ιουλίου στο Natural Gas Intelligence. Βέβαια ο στόχος είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου να βρίσκεται στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου, κάτι που όμως είναι σε αμφισβήτηση, εάν η Ρωσία συνεχίσει το σκληρό πόκερ με τους Δυτικούς.

Πάντως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει επίσημα την Τετάρτη 20 Ιουλίου το σχέδιό της που εστιάζει στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, που θα συζητηθεί στις 26 από το Συμβούλιο Ενέργειας. Κεντρικός άξονας στο όλο σχέδιο είναι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας με στόχο τη μέγιστη εξοικονόμηση αερίου που μπορεί να φτάσει έως και 60 bcm.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας