Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Αιολικά και φωτοβολταικά μείωσαν το ενεργειακό κόστος 100 δισ. € την τελευταία τριετία

αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Χωρίς τις προσθήκες ηλιακής και αιολικής ισχύος που έγιναν το 2021-23, το ενεργειακό κόστος της Ευρώπης θα ήταν 100 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο σε αυτά τα τρία χρόνια, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απροσδόκητης πτώσης της παραγωγής από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά, επισημαίνει σε νέα μελέτη της η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας.

Αυτά τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τόσο σημαντική, εξηγεί ο Joe Myers γράφοντας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ , ο οποίος συνοψίζει τα δεδομένα του IEA. Οι τιμές του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκαν, οι τιμές του λιθάνθρακα πενταπλασιάστηκαν και οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν έως και 15-20 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο τους το 2015-2020 .

Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή, και δεν έχει τελειώσει. Αλλά δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αφορούν μόνο το κλίμα: έχουν προστατεύουν τα έθνη από μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς τιμών πέρα από τον έλεγχο της περιοχής .

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντικές εκρήξεις στο κόστος του φυσικού αερίου και του άνθρακα στην Ευρώπη, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών της ενέργειας.
  • Ωστόσο, η νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλε στη μείωση της κλίμακας αυτών των αυξήσεων τιμών, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια ευρώ στους Ευρωπαίους.
  • Η ενεργειακή μετάβαση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του IEA, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε σημαντικό αντίκτυπο στον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές της ΕΕ, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν στην αντιμετώπιση αυτού. Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν 8% υψηλότερη το 2022 χωρίς νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , λέει ο IEA.

Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής

Υπήρξε μείωση 80% στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022 , σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Σε συνδυασμό με τα πολυετή χαμηλά στην παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του τύπου του άνθρακα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .

Η μέση μηνιαία τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Αυγούστου 2022, ενώ οι τιμές άνθρακα μετατοπίστηκαν πέντε φορές υψηλότερα . Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν έως και 15-20 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο τους το 2015-20.

Και αυτές οι αυξήσεις τιμών θα ήταν ακόμη πιο σοβαρές χωρίς τις προσθήκες ηλιακής και αιολικής ικανότητας που έγιναν το 2021-23 .

«Οι μέσες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν υψηλότερες κατά περίπου 3% το 2021, 8% το 2022 και 15% το 2023, αυξάνοντας το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η IEA.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Bloomberg: GEKTERNA GA / RIC: HRMr.AT) ανακοινώνει τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Εξάμηνο του 2023. Τα συνολικά έσοδα...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την παύση κάθε νέας επένδυσης στην Ελλάδα και την διερεύνηση επιλογών παραγωγής σε άλλες χώρες, ανακοίνωσε η Landis+Gyr μετά την απόφαση του Συμβουλίου της...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Αλέξανδρου Μπαρότσι Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ήταν ανέκαθεν ένα από τα βαρίδια στην αγορά ηλεκτρισμού. Κάποτε, στην εποχή του «δεν πληρώνω» 2014-2015 είχαν ξεπεράσει...

ΑΠΕ

Επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε στην Ελλάδα η επικεφαλής της RWE Rewenables για την Ευρώπη και την Αυστραλία, Katja Wunschel, για να επιθεωρήσει την πορεία της υλοποίησης...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE